Co musím udělat, aby má aplikace fungovala přes VPN?

Když jsem na LAN, funguje to skvěle. Ale když jsem na jiné síti a přistupuji k LAN přes VPN server běžící na mém NAS, nefunguje to. Moje LAN je na podsíti 192.168.1.? a můj VPN server mě připojí na podsíť 10.8.0.? Subnet maska je 255.255.255.0 v obou případech.

Pokud to správně chápu, i když se připojím přes VPN a pingnu NAS, důvod, proč má aplikace stále nefunguje přes VPN, je ten, že nejsem v podsíti 192.168.1.?? Místo toho jsem připojen na podsíť 10.8.0.6.

Edit: Mám Synology DS118 a na něm běží OpenVPN (server) a GUI klienta (komunita) na mých laptopech a desktopech.

Edit2: Moje vlastní vytvořená aplikace mapuje všechny síťové disky uživatele jako místní disky trvale v Průzkumníku souborů.

Co je to za “ne-lan” síť? Síť mimo domov, VLAN… Wi-Fi?

Provozuji (NordVPN) samostatně pouze na zařízeních, která to potřebují, například na PC, notebooku, Firesticku atd.
Tím pádem může každé zařízení současně směřovat na různé cíle.
Můj router Asus RT-AX86U má OpenVPN, ale není aktivován.

Pouštíte VPN z klientských zařízení? Například mobilního telefonu a vašeho NAS samostatně? Pokud ano, veškerý provoz z toho zařízení bude přesměrován do VPN. Vaše LAN 192.168.. se stává irelevantní a nedostupnou.

Pokud chcete směrovat vnitřní síť a za VPN, musí být konečný bod tunelu vaše router nebo jiné L3 zařízení.

Alternativně byste museli nastavit split-tunely, které vyloučí vaši LAN podsíť ze směrování přes VPN.

Ano, z klientských zařízení, jako jsou stolní počítače a notebooky. VPN server běží na NAS.

Edit: konfigurace VPN klienta funguje přes split tunely, nikoli přes plné tunely.

Nejjednodušší je nakonfigurovat VPN na vašem routeru. Všechna zařízení ve vaší síti LAN budou moci komunikovat mezi sebou a mít kompletní krytí VPN… nebo jej vypnout, když to není potřeba.

Nepřiměřilo by to však mé stahování a nahrávání? Mluvíme o OpenVPN.