Máme Astrill VPN a možná i několik dalších, které fungují poměrně pravidelně. Co kdyby čínská vláda nějak odebrala tyto několik společností a vylepšila jejich firewall. Možná by dokonce požadovala, aby každý čínský domácí modem měl speciální router s vyšší ochranou firewallu. Nemohu obejít firewall v místní knihovně, kde jsem žil v Číně. Ani s Astrillem, takže je možné, že by mohli zpřísnit možnosti obcházení firewallu.
Takže, zůstal byste v Číně bez funkční VPN nebo byste opustili Čínu?
To je složité. Profesionálně by to bylo otravné, ale myslím, že bych mohl najít rozumné alternativy většině profesionálních webů, které používám.
Osobně by to bylo těžší. I pro cizince, kteří jsou dobře začleněni do Číny, máme stále blízkou rodinu/přátele mimo Čínu. Schopnost komunikovat přes Facebook, Instagram nebo YouTube je klíčová pro to, abych s lidmi udržoval kontakt a pasivně sledoval kulturu mé domovské země. Ano, je tu vždy telefon/video hovory, ale to vyžaduje koordinaci a ztráta ostatních metod nižší námahy by nevyhnutelně ovlivnila vztahy, zvláště ty okrajové.
Bylo by to stejné, kdyby Amerika zakázala WeChat. Byli by Číňané stále schopni kontaktovat své rodiny? Ano, ale bylo by to mnohem komplikovanější a byli by vyloučeni z velké části kultury sdílené na sociálních médiích.
Čínský internet je velmi izolovaný. Pro lidi, kteří jsou integrováni jak v Číně, tak v cizí zemi, je VPN skutečně nedílným nástrojem pro udržení osobního a kulturního spojení. Stačilo by mi to, abych odešel? Pravděpodobně ne. Ale určitě by to mělo negativní dopad na můj život velmi výrazně.
Prosím přestaň.
FYI, to je Jiangsu Boy. Znovu.
Nemyslím si, že by Čína fungovala bez VPN, vzhledem k tomu, jak mnoho firem je potřebuje ke komunikaci s cizími klienty, a vím, že většina nepoužívá párty špatně zajištěné VPN.
Nemohu žít v Číně bez VPN, protože je nepřijatelné, že nemohu nikdy komunikovat se svou rodinou. Ztráta YouTube, Reddit apod. by byla těžká, ale zvládnutelná, ztráta komunikace nikoli.
Tenhle týpek mi poslal nějaké rasistické kecy.
Človeče, co je s tvými alts?
Problém není VPN, ale přístup k Googlu. Všechny ostatní vyhledávače jsou odpad a nejsou použitelné pro moderní život.
Ano, protože moje mobilní služba v USA VPN nevyžaduje a mám 50 GB dat.
Odešel bych. Není to tak, že můj život se točí kolem YouTube nebo Redditu. Spíše mi vadí pocit takové izolace od širší mezinárodní komunity, což by poškodilo mé duševní zdraví. Čínský internet je prostě příliš izolovaný.
Dobré ráno, Jiansu Boyi. Nezůstanu dlouho, ale kdybych zůstal dlouhodobě, bylo by to nesnesitelné. Potřeboval bych si sám vytvořit VPN, a pokud by to nebylo možné, moje žena by mě poslala pryč, protože potřebuje své TikTok dopaminové dávky a čínská verze není dostatečná (jednou mi ukázala grafické video, jak lidé smaží krysy!
)
Vždyť jsou efektivnější protokoly jako SSR a V2ray. Tech schválila dramaticky a VPN není vůbec nejúčinnějším nástrojem pro unikání sledování. Můj dřívější způsob byl nastavit vlastní server, který maskoval můj traffic v https. Takže pokud nejsem cíleně sledován nebo čínská vláda nerozhodne zablokovat přístup ke všem zahraničním serverům (což je zanedbatelná pravděpodobnost, protože čínské firmy stále musejí používat služby jako Cloudflare, AWS, Oracle atd.), nemám prakticky žádnou šanci, že mé připojení bude sledováno.
Nemysli na to moc, to prostě není možné. Čína může být agresivnější vůči známým VPN, ale pak si lidé budou jen kupovat/sobě prodávat soukromé.
Vytvořil bych si vlastní VPN.
Jako jsem už udělal.
Ne, nemohl bych. Jako cizinec musím být schopen stahovat své podcasty, jinak bych musel neustále poslouchat, jak na mě říkají nihao. 20krát víc než naposledy, když jsem jen vyhazoval odpadky.
Také to potřebuji na recenze restaurací. Moje čínská přítelkyně mě vodí do některých otřesných čínských míst.
A musím přistupovat ke Gmailu. Matka mého bratra se snaží, aby si vzali dítě k adopci. Je to taková soap opera, protože matka sirotka zemřela v jezeře. O tom musíme mluvit. To je celý problém a bratr jeho ženy je policista, takže možná by měl adoptovat dítě. Ale VPN je nutné, aby se dalo sledovat tenhle drama.
Jako zahraniční student se prostě vrátím do své země. Není možné, abych platil školné vládě, která mi nedovolí komunikovat s rodinou nebo si užívat obsah, který mám rád.
Můžeš získat oficiální VPN, pokud ji potřebuješ. Já bych to použil. Nedělám nic, co by mohlo způsobit problémy online, a jsem dobře placený za to, že jsem tu.
Zajímavá otázka. Přijde mi, že by vás to ovlivnilo víc, než si myslíte, časem. Chtěli byste za odcizení od přátel dostat mnohem víc. Po roce byste byli stejně nevědomí o světě jako většina Číňanů. Po dvou letech byste byli na straně Xi. Takto naše mysl funguje. Myslíme si, že si tvoříme svůj názor, ale ve skutečnosti to tak není.
Možná neoblíbený názor, ale i kdyby se to stalo (což se nestane), zůstal bych bez pokusu o obcházení.
Ano, bylo by to těžké s komunikací s rodinou nebo přáteli (pro ty z nás, co mají takové), ale ne nemožné. Nejsem si vědom, že by to bylo možné, ale je pravděpodobné, že je možné dělat mezinárodní hovory nebo dokonce posílat dopisy - je to nepohodlné, ale možné.
Komentátor, který považuje čínský internet za izolovaný… Ano, v určitém smyslu, ale také obsahuje přibližně 1/8 z celosvětové populace. Podle Ethnologue má čínština nejvyšší počet rodilých mluvčích na světě, přes 900 milionů, více než dvojnásobek toho, co druhé místo španělština (asi 400 milionů) a třetí anglština (skoro 400 milionů). Když jazyk obsahuje nejvíce rodilých mluvčích na planetě, jsem nakloněn považovat čínský internet za soběstačný, spíše než za “izolovaný”. (Angličtina možná má mírně více celkových mluvčích, ale většina je L2, což jsou studenti, kteří se učí angličtinu jako druhý jazyk, s různou úrovní plynulosti)
Pro ty, kteří nemají přátelské nebo rodinné vazby, nebo nemají moc věcí, které by opouštěli… Tak pro ně je to prostě otázka preference a pohodlí. S omezeným přístupem k zahraničním stránkám je jejich izolace přímo spojená s znalostí čínštiny. To může být větší motivace naučit se jazyk místa, ve kterém žijí, pro ponoření se do něj, místo závislosti na zahraničních firmách a obsahu.
Ahoj. Používám Let’s VPN a ChatGPT vůbec nefunguje. Máte ten samý problém?
Jaké vpn služby lidé používají? Budu tam za dva týdny. Naposledy jsem použil ExpressVPN. Je stále dostupný?