ZTNA - OpenSource možnosti? Je Pomerium jediná cesta?

Ahoj všichni,

vím, že tento sub je zaměřen na podniková řešení, nikoliv tak moc na open source, ale chtěl jsem to zkusit i tak.

Pocházím z tradičního světa VPN, ale momentálně zkoumám architektury ZTN. Jeden z našich bezpečnostních lidí mě nasměroval na Pomerium jako na open source řešení. Z toho, co vidím, se zdá být solidní volbou? Nejsem si jist, jestli s tím máte někdo zkušenosti nebo názor?

Jedna věc, na kterou jsem trochu skeptický, je, že administrační GUI je dostupné pouze v placeném plánu, pokud se nepletu. To je problém, protože myšlenka je, že technické týmy budou spravovat bezpečnost a infrastrukturu, ale vedoucí ne technických týmů by mohli být pověřeni některými manažerskými úkoly. Možná to přeháním?

Zajímal bych se, jestli existují nějaké alternativy k Pomerium pro implementaci ZTNA řešení. Na jedné straně uvažuji o vlastním hostování, tedy open source. A na druhé straně je tu argument, že převzetí odpovědnosti za zabezpečení, údržbu a škálování implementace na třetí stranu. Problém mají poskytovatelé, kteří mají obvykle nízké vstupní bariéry a při škálování vás mohou zlikvidovat.

Každá rada nebo pokyny by byly skvělé. Bylo by zajímavé o tom prodiskutovat.

(Prohlášení: Jsem jeden z udržovatelů Pomerium).

Je Pomerium jediná cesta?

Krátká odpověď, ne.

Dlouhá odpověď je pravděpodobně obojí neuspokojivá a také složitá, protože věřím, že dosažení ZTNA znamená velmi odlišné věci pro různé organizace. ZT je zřídka dosažitelné pouze s jedním nástrojem, řešením nebo produktem. Například, pokud je mladý startup napojený na cloud s málo perimeter-based službami, bude to vyžadovat zcela odlišné produkty, postupy a vzory než organizace (obvykle starší, růst přes M&A), která má heterogenní prostředí on-prem / cloud infrastruktury a ne-webové služby. Takže obecně, Pomerium není jediným řešením a pravděpodobně ani ne tím jediným.

Konkrétněji, věřím, že Pomerium má unikátní roli v prostoru ZTNA jako kontextově uvědomovaný proxy (například ověřování a autorizace na úrovni požadavku, identita a stavová znalost přístupu, centrální vyhodnocování politik, identitní enclave ověření, OSS, nasaditelné na okraji na jakémkoliv cloudu, atd…), ale tyto schopnosti lze pravděpodobně najít kombinací různých open-source produktů podle vašich potřeb.

(Například, pokud potřebujete pouze autentizační proxy, kde není třeba centrálně řídit přístup, může posloužit oauth2-proxy. Je však těžké dávat obecná doporučení pro takové specializované nástroje.)

Pocházím ze světa tradiční VPN, ale momentálně zkoumám architektury ZTN. Jeden z našich bezpečnostních lidí mě nasměroval na Pomerium jako na open source řešení. Z toho, co vidím, se zdá být solidní volbou? Nejsem si jist, jestli s tím máte někdo zkušenosti nebo názor?

Je nám jasné, že tady je určitá zaujatost :slight_smile: takže nechám na ostatních, aby se vyjádřili.

Jedna věc, na kterou jsem trochu skeptický, je, že administrační GUI je dostupné pouze v placeném plánu, pokud se nepletu. To je problém, protože myšlenka je, že technické týmy budou spravovat bezpečnost a infrastrukturu, ale vedoucí ne technických týmů by mohli být pověřeni některými manažerskými úkoly. Možná to přeháním?

Chápu vaše obavy. Pokusím se vysvětlit, jak na to obecně přemýšlíme, a konkrétně k GUI.

Jak jste poznamenali, máme podnikovou verzi Pomerium, která obsahuje další funkce zaměřené na potřeby podniku (například governance, risk, compliance, audit a řízení na velkém měřítku). Vše vychází ze základního OSS Pomerium. Myslíme, že toto je správná rovnováha, která nám umožňuje finančně podporovat vývoj, zachovat licencování a zároveň přinášet hodnotu open-source uživatelům.

Rozhodování, které funkce by měly být podnikové a které open source, je jedním z nejnáročnějších aspektů správy open-source produktu jako Pomerium. Momentálně se GUI jeví jako schopnost určená pro správu v “podnikovém” měřítku. Nicméně, připravujeme něco, co by vám mohlo vyjít vstříc. Zůstaňte naladěni :slight_smile:

Zajímal bych se, jestli existují nějaké alternativy k Pomerium pro implementaci ZTNA řešení. Na jedné straně uvažuji o vlastním hostování, tedy open source. A na druhé straně je tu argument, že převzetí odpovědnosti za zabezpečení, údržbu a škálování implementace na třetí stranu. Problém mají poskytovatelé, kteří mají obvykle nízké vstupní bariéry a při škálování vás mohou zlikvidovat.

Pomerium Enterprise rozšiřuje Pomerium OSS a lze jej nasadit on-prem (například vlastním hostingem), takže to snad trochu uleví vašim obavám.

Rád zodpovím jakékoliv vaše dotazy.