Po sledování tady a FlyerTalk asi rok a půl jsem konečně provedl využití Amex MR. Díky všem za užitečné informace! Bylo velmi užitečné vědět, že začít hledat s ročním předstihem.
A bez dalších okolků, další příběh o rezervaci do Japonska.
Pozadí: Můj manžel a já plánujeme výlet na podzim 2023 k rodině na Tchaj-wanu (2-3 týdny), s přestávkou kolem 1 týdne v Japonsku jen tak pro zábavu. Toto budou naše první lety v business třídě! Jakékoli tipy, jak si co nejvíce užít tuto zkušenost, jsou velmi vítány.
Itinerář:
| Původ | Destinace | Letadlo | Letecká společnost | Třída |
|---|---|---|---|---|
| San Francisco (SFO) | Taipei (TPE) | 77W | EVA | J - business |
| Taipei (TSA) | Tokyo (HND) | 763 | ANA | Y - ekonomická |
| Tokyo (HND) | San Francisco (SFO) | 789 | ANA | J - business |
Celkem: 95000 MR + 306,08 USD na osobu (x2)
Poučení:
- ANA vám nezaplatí rezervaci čekajícího letu, pokud máte některou nohu na partnerovi. Snažil jsem se použít trik s holdem na čekající místo z The Daily Churn, ale nikdy se mi nepodařilo rezervaci udělat online a nemohl jsem přijít na proč… dokud jsem nezavolal a agent mi neřekl toto pravidlo.
- VPN není nutný k vidění časové dostupnosti na stránkách ANA, stačí použít japonské stránky a nastavit jazyk na angličtinu (ale region neměnit).
- Pokud máte přestávku, potřebujete 24h mezi lety, jinak to bude považováno za spojení. Popletl jsem to zpočátku, ale zbytečně jsem panikařil - volal jsem druhý den ráno a agent to dokázal opravit, bez problémů.
- Pravidelně kontrolujte rezervovaná místa po jejich uvolnění. Často se uvolní, pravděpodobně když lidé s rezervací nebo blokováním mění na pozdější datum. To platilo alespoň pro trasu SFO-TPE – viděl jsem mnohem více dostupnosti 3-4 týdny po uvolnění než v den odletu.
Celý proces:
Sleduji dostupnost asi dva měsíce dopředu pomocí multi-city vyhledávání odměn ANA a když jsem byl rozumně jistý, že si mohu rezervovat první dva lety, převedl jsem MR. Napsali asi za 2-3 dny.
Zároveň jsem sledoval reporty ostatních lidí zde a na FlyerTalk a poslouchal epizodu The Daily Churn o rezervacích ANA. To je když jsem si všiml trik s holdem, narazil jsem na divnou dostupnost a nakonec zavolal ANA, kteří mi řekli o tom prvním bodu. Předpokládám, že nemohou neomezeně držet lety na partnerových aerolinkách závisle na čekací listině ANA, ale je to jen můj odhad.
No, to byl plán. Ale sledoval jsem místa a věděl, že se uvolňují po čase, tak jsem chytil jeden z odletových letů v oblíbený den, plus méně konkurenceschopný středeční noční návrat, který právě byl uvolněn (NRT-SFO, protože můj oblíbený HND-SFO již byl obsazen). Na TSA-HND let den předtím byl dostupný, tak jsem ho bookingoval. (Viz bod 3 – přesunul jsem TSA-HND noční let o den dříve druhý den ráno. Není to úplně konkurenceschopná trasa, takže ještě byla dostupná.)
Čekal jsem necelý týden, než se otevře můj požadovaný návrat, zavolal jsem kolem 16:30 pacifického času a dostal jsem se k agentovi kolem 17:40. Naše štěstí, let HND-SFO byl stále neobsazený, takže jsme změnili náš falešný NRT-SFO na nový datum a na trasu HND-SFO. Hotovo!
Celkem volání na ANA: 4 (může být méně, pokud neuděláte tolik chyb jako já!)
Celková doba na čekání: 3h 10m, ale připadalo mi to věčně, protože jejich hudební smyčka je tak krátká. Ach bože, cítil jsem, že zešílím.