Zpráva o rezervaci: ANA J do Tchaj-wanu a Japonska

Po sledování tady a FlyerTalk asi rok a půl jsem konečně provedl využití Amex MR. Díky všem za užitečné informace! Bylo velmi užitečné vědět, že začít hledat s ročním předstihem. :slight_smile: A bez dalších okolků, další příběh o rezervaci do Japonska.

Pozadí: Můj manžel a já plánujeme výlet na podzim 2023 k rodině na Tchaj-wanu (2-3 týdny), s přestávkou kolem 1 týdne v Japonsku jen tak pro zábavu. Toto budou naše první lety v business třídě! Jakékoli tipy, jak si co nejvíce užít tuto zkušenost, jsou velmi vítány.

Itinerář:

Původ Destinace Letadlo Letecká společnost Třída
San Francisco (SFO) Taipei (TPE) 77W EVA J - business
Taipei (TSA) Tokyo (HND) 763 ANA Y - ekonomická
Tokyo (HND) San Francisco (SFO) 789 ANA J - business

Celkem: 95000 MR + 306,08 USD na osobu (x2)

Poučení:

• ANA vám nezaplatí rezervaci čekajícího letu, pokud máte některou nohu na partnerovi. Snažil jsem se použít trik s holdem na čekající místo z The Daily Churn, ale nikdy se mi nepodařilo rezervaci udělat online a nemohl jsem přijít na proč… dokud jsem nezavolal a agent mi neřekl toto pravidlo.
  • VPN není nutný k vidění časové dostupnosti na stránkách ANA, stačí použít japonské stránky a nastavit jazyk na angličtinu (ale region neměnit).
  • Pokud máte přestávku, potřebujete 24h mezi lety, jinak to bude považováno za spojení. Popletl jsem to zpočátku, ale zbytečně jsem panikařil - volal jsem druhý den ráno a agent to dokázal opravit, bez problémů.
  • Pravidelně kontrolujte rezervovaná místa po jejich uvolnění. Často se uvolní, pravděpodobně když lidé s rezervací nebo blokováním mění na pozdější datum. To platilo alespoň pro trasu SFO-TPE – viděl jsem mnohem více dostupnosti 3-4 týdny po uvolnění než v den odletu.

Celý proces:

Sleduji dostupnost asi dva měsíce dopředu pomocí multi-city vyhledávání odměn ANA a když jsem byl rozumně jistý, že si mohu rezervovat první dva lety, převedl jsem MR. Napsali asi za 2-3 dny.

Zároveň jsem sledoval reporty ostatních lidí zde a na FlyerTalk a poslouchal epizodu The Daily Churn o rezervacích ANA. To je když jsem si všiml trik s holdem, narazil jsem na divnou dostupnost a nakonec zavolal ANA, kteří mi řekli o tom prvním bodu. Předpokládám, že nemohou neomezeně držet lety na partnerových aerolinkách závisle na čekací listině ANA, ale je to jen můj odhad.

No, to byl plán. Ale sledoval jsem místa a věděl, že se uvolňují po čase, tak jsem chytil jeden z odletových letů v oblíbený den, plus méně konkurenceschopný středeční noční návrat, který právě byl uvolněn (NRT-SFO, protože můj oblíbený HND-SFO již byl obsazen). Na TSA-HND let den předtím byl dostupný, tak jsem ho bookingoval. (Viz bod 3 – přesunul jsem TSA-HND noční let o den dříve druhý den ráno. Není to úplně konkurenceschopná trasa, takže ještě byla dostupná.)

Čekal jsem necelý týden, než se otevře můj požadovaný návrat, zavolal jsem kolem 16:30 pacifického času a dostal jsem se k agentovi kolem 17:40. Naše štěstí, let HND-SFO byl stále neobsazený, takže jsme změnili náš falešný NRT-SFO na nový datum a na trasu HND-SFO. Hotovo!

Celkem volání na ANA: 4 (může být méně, pokud neuděláte tolik chyb jako já!)

Celková doba na čekání: 3h 10m, ale připadalo mi to věčně, protože jejich hudební smyčka je tak krátká. Ach bože, cítil jsem, že zešílím.

Gratuluji! I já jsem v tom také na podzim 2023 - mám rezervované požadované odchozí lety SFO-NRT, s falešným návratem o 2 dny později. Čekám, až uplyne čas, kdy se ukáže dostupnost pro můj skutečný návrat. Jedna věc, kterou jsem si všiml a zřejmě jste taky zažili, je že pokud chcete změnit rezervaci na základě dostupnosti ve 9 ráno japonského času, musíte volat - když se přihlásíte do “změna rezervace” online portálu, automaticky vás přesměruje na severoamerickou stránku, takže to nemůžete udělat sami, pokud chcete udělat změnu co nejdříve po uvolnění dostupnosti :/. Zdá se mi, že budu nucen stejné - zavolat těsně před 17:00 PT, držet palce a doufat, že si někdo neseberou HND-SFO nebo NRT-SFO přesně v 17:00 pacifického času.

A ano, soucítím s dobou čekání. Hudební smyčka + “Pro urychlení vašeho hovoru mějte připravené vaše číslo členství ANA…” 3x za minutu mě tak nudilo. Také to štvalo mé spolupracovníky v práci, lol.

Proč je HND - SFO žádanější než NRT SFO?

Gratuluji! Užijte si čas v krásném Tchaj-wanu a samozřejmě v Japonsku.

Jsou to tři samostatné segmenty? (t. j. dvě přestávky?)

Pokud ano, jak jste vůbec toto mohli zarezervovat? Podle odměn ANA nemohou rezervovat jen celé nebo jen partnerové? Výjimkou jsou lety typu RTW, ale toto není.

Měl jsem dojem, že ANA nedovolí držet lety. Můžeš vysvětlit, co je trik s holdem? Stále se učím a zkoumám rezervace odměn, protože bych rád zarezervoval výlet do Japonska pro svou snoubenku a mě! Jakákoli pomoc je vítána. Díky

Jak jsi tento výlet našel tak levný? Surcharge, který jsem viděl u letu ANA, byl přibližně 800 USD na let

Mluvíš mandarínsky a zkoušel jsi někdy rezervovat EVA telefonicky?

Nedošel jsem ani k zobrazení možností Star Alliance, když jsem hledal, ale nevím jestli to bylo problémem mých dat. Byli jste konzistentně schopni použít multi-leg vyhledávání a pak volat k rezervaci segmentů podle potřeby pro hold? Nemám Chase body, ale zajímalo by mě, jestli by to také fungovalo s Virgin míliemi.

Gratuluji! Můžeš poskytnout rozpis nákladů? Jak jsi získal zpáteční lety v business třídě za pouhých 95 tisíc? Naposledy si pamatuji, že je to kolem 70k jedním směrem?

Hodně štěstí s rezervací zpátečního letu! O víkendech jsou vždy rychle obsazené, ale mám štěstí u prostřed týdne.

Jo, musel jsem vždy volat, abych změnil údaje o letu (opravdu otravné!), ale jedna věc, kterou jsem používal na japonských stránkách, bylo zkontrolovat, že nikdo nezarezervoval místa, která chci, zatímco jsem byl na čekací listině po 17h PT. Jednou jsme zjistili, že jsou pryč, a mohli jsme to jednoduše zrušit a zkusit znovu další den, což bylo trochu smutné, ale alespoň jsme neplýtvali více času posloucháním té prokleté zprávy.

Podařilo se mi úspěšně změnit let přes stránky během času v Severní Americe ve chvíli, kdy jsou nová spojení dostupná.

Co je to “falešný” zpáteční let? (omlouvám se, jsem úplně nezkušení s odměnami)

Dvě hlavní věci: Slyšel jsem, že HND je více centrální (kratší cesta vlakem do Tokia), a má pozdější odlet (~23:00 vs ~17:00).

Japonský přítel mi řekl, že vždy létá do Hanedy, pokud mu to pomůže, aby minimalizoval ztrátu času, takže to je moje přednost. Také jsem byl jen v NRT, takže jsem alespoň trochu zvědavý :slight_smile:

Může se smíchat a zkombinovat ANA a partneři ze Sítě Alliance, ale je to oceněno jako odměna Star Alliance. Omezení míchání ANA je pro ne-Star Alliance partnery: tyto odměny mohou obsahovat pouze danou leteckou společnost a nesmějí být kombinované.

Omlouvám se předem, pokud se mýlím v terminologii, jsem v tom nový, ale pokusím se vysvětlit, co si myslím!

Ano, jsou to tři samostatné segmenty na tři různé data, s alespoň několika dny rozdílu. Odlet z SFO a návrat do SFO, a pokud Tokyo počítá jako “konečné cílové místo,” pak Taipei je podle mého názoru jediným (2,5 týdnu dlouhým) přestávkou.

Zdá se, že spadá pod toto pravidlo (citováno z The Points Guy):

• U partnerových odměn je povolena jedna přestávka na buď přílet nebo odlet letu

Minimálně se týkalo i to, že agenti, se kterými jsme mluvili, to nevypadalo, že by byli překvapeni, a také jsme neměli žádné problémy při hledání této trasy online.

Jistě! Pokud zavoláte k rezervaci, umožňují 3denní hold, pokud máte dost bodů na svém účtu na pokrytí letů. Takže je nelze požádat o držení, zatímco převádíte MR nebo cokoli jiného, ale je to dobré pro rezervaci požadovaného prvního segmentu a falešného zpátečního letu, pak posunutí data zpět a přidání přestávky uprostřed. Ale máte jen tři dny, takže okno je krátké.

Jak rozumím, trik s holdem čekajícího místa je, že můžete získat téměř neurčitý “hold”, pokud je jeden z bloků, který rezervujete, čekající, protože pak můžete změnit itinerář, jak chcete, až dva týdny před tím čekajícím letem.

Je to trochu složité vysvětlit bez příkladu, proto důrazně doporučuji najít a poslechnout si epizodu o rezervaci ANA od The Daily Churn, kde jsem o tom poprvé slyšel (a o spoustě dalších pravidlech ANA). Všechno je tam pěkně vysvětleno a pokryto, kdy a proč byste měli zkusit triky s holdem.

Hodně štěstí vám i vaší snoubenci! Doufám, že chytnete nějaký odměnový volný prostor :slight_smile:

Upřímně, nejsem si jistý, jak vypadají poplatky za jiné itineráře, protože to je jediný, který jsem hledal, a je to přibližně stejné (+/- nějaké změny v daních) za posledních několik měsíců, co jsem hledal.

Možná má EVA segment něco společného s tímto? Nebo výchozí místo? Čisté odhady z mé strany.

Všechno bylo provedeno přes ANA, žádný mandarínský jazyk nebyl potřeba. Nikdy jsem se nezajímal o přímé rezervace EVA, protože cena odměn ANA pokryla všechny tři segmenty.

Hm, je to divné. Létající EVA mi alespoň na stránkách ANA multi-city odměn zobrazovaly konzistentně trasy, o kterých jsem věděl, že je létají; nezkoušel jsem hledat jiné partnery. Některé trasy asi nelétají každý den, možná to je problém? Pokud víte, že let probíhá určitý den, a máte čas a telefonní minuty na volání, můžete zkusit volat agentům ANA, byli velmi ochotní a znalí, když jsem se jich ptal, proč se lety nezobrazují ve vyhledávání.

Co se týče UR/Virgin mil, já bohužel nemám. Myslím, že jsem viděl dobré informace o rezervacích ANA letů přes Virgin, i když.