Zneužívání RDP na internetu - jaké je to riziko?

Předtím, než jsem se přestěhoval do nového bytu, používal jsem WireGuard pro vzdálený přístup na můj Debian server přes SSH a na můj Windows server přes RDP.

Teď jsem si řekl: Proč je pouze směrovat na internet a zbavit se VPN věci? Nebojím se SSH, ale pokud jde o RDP, zdá se, že internet důrazně odrazuje jeho vystavení na internetu.

Mám jen jednoho místního uživatele s 64znakovým heslem. Můj server se pravidelně restartuje, instaluje aktualizace a můj router se také aktualizuje.

Co by mohlo jít špatně kromě botů, kteří bombardují můj systém, nebo extremně nešťastného zero-day exploit?

Tato tvrzení nejsou myšlena jako urážka přímo autora, ale právě proto bude infosec průmysl vždy mít práci.

Autorovi, s láskou, prosím, nedělej to. Použij VPN

Vystavujete svůj systém komukoliv a čemukoliv na internetu. Bezpečnost je nyní odpovědností desktopu, což je nezodpovědné.
Použij VPN. Tímto se připojit může jenom ty

Celkem dost riskantní. V podstatě byste to neměl dělat bez brány nebo něčeho jiného před tím.

Je to vysoce cílený closed-source protokol. Microsoft doporučuje používat RDGateway před tím, pouze pro zajištění, že 3389 není otevřený na internetu.

POZNÁMKA: Nyní jste částečně zmírnili problém s heslem, ale je to pro administrátorský účet? Dáváte někomu root přístup na Windows stroj vystavený na internetu. To určitě není případ u jednoduchého SSH provozu, protože vy výchozí nemáte přístup bez root a musíte sudo nebo su na root. Plus SSH sám o sobě měl poměrně málo zranitelností… a stále bych nedovolil jeho veřejné vystavení bez klíčové autentifikace.

2FA s RDP? To může být o něco jednodušší na zabezpečení.

RDP je aktivně cílen na útoky. Už máte nastavenou VPN a funguje. Vystavit ho přímo na internet je zbytečné riziko.

nedělej to. Použij VPN.

Nedělej to. Není to hodnotné.