Slyšel jsem od různých lidí, že Sprint ruší svou MPLS síť, ale nevidím žádná oficiální oznámení online.
Jejich poslední zisková schůzka zmínila “když vypneme síť LTE, vytvoří to kapacitu na straně drátových služeb.” - takže to zní, jako by se přesouvali od podpory drátových služeb pro podnikovité zákazníky, aby uvolnili kapacitu pro jejich bezdrátový provoz.
Jako dřívější inženýr prodeje Sprintu mohu říct, že mě to nepřekvapuje. Jejich kořeny jako dlouhodobý poskytovatel vzdálených služeb s významnou fiber sítí jim umožnily snadno přecházet na poskytování ISP a potom MPLS. Nicméně, protože do posledního míle neinvestovali a museli díky tomu znovu prodávat LEC obvody, bylo těžké být konkurenceschopný. Před odchodem v roce 2010 bylo jasné, že jejich vedení se nezajímalo o IP backbone a zaměřovalo se na prodej nejnovějších telefonů a snižování cen na 4G služby. Jsem opravdu zvědavý, jestli stále budou provozovat IP backbone pro přenos služeb 5G mezi věžemi, nebo mají nějaký jiný kreativní plán. Očekávám, že to bude špatné pro současné zákazníky MPLS Sprintu a možná i pro telefonní zákazníky.
Dlouholetý zákazník Sprintu pro drátové služby zde… Nedávno mi bylo řečeno, že MPLS, SIP a většina nabídky DIA mizí (nepřijímají se nové objednávky nebo jsou omezené) a stávající služby budou ukončeny na konci smluvních podmínek. SDN a určité “připojovací balíčky” jsou v plánu jako náhrada.
To dává smysl, protože nemají moc místních okrajových sítí, takže jejich nabídky nejsou konkurenceschopné s LEC pro DIA. Navíc je MPLS docela staré a známé a může být nahrazeno SD-WAN nebo prostým VPN přes DIA.
Záruka bezdrátových služeb s QoS a SLA bude záviset na plně zavedeném 5G. I tak si nedokážu představit, že by někdo s kritickými vysokorychlostními potřebami používal pouze DIA na 5G. Je to příliš snadné narušit bezdrátové signály.
Během několika nadcházejících měsíců uvidíme, jak moc se tento příběh ještě objeví u dalších zákazníků.
Nemohou to udělat. Mohou? Musí existovat nějaký zákon, který říká, že poskytovatelé nemohou odstavit komerční MPLS připojení, protože to poškozuje firmy a ekonomiku. Statistiky ukazují, že alespoň jeden jejich zákazník selže při přechodu. Možná, že daný zákazník zmenšil IT oddělení nebo má hodně technických dluhů, nebo prostě nestíhá se rychle přizpůsobit, a vypnutí obvodů toho zákazníka položí a dostane ho do bankrotu.
Zákon?! Oni samozřejmě nemohou okamžitě zavřít, musí splnit své stávající smlouvy, ale proč by měl existovat zákon, který říká, že musí nadále prodávat nějakou konkrétní telekomunikační službu?
Pokud firma zkrachuje, protože Sprint již nechce prodávat MPLS, dny tohoto podnikání byly už spočítané. Není úkolem Sprintu dotovat selhání ostatních firem v jejich investicích do IT infrastruktury nebo personálu.