Ahoj všichni! Jsem nový v openWRT, ale mám zkušenosti s DD-wrt a AsusWRT. Snažím se zjistit, jak vytvořit VPN klientské připojení a aby provoz šel pouze přes jeden konkrétní LAN port. Nakonec chci, aby přes tři různé LAN porty šly tři různé VPN klientské připojení.
Zakoupil jsem Linksys EA3500, abych si poprvé vyzkoušel openWRT. Nemá záložku Switch v sekci sítí a sledoval jsem průvodce na YT, který ukazuje, jak nastavit VPN tunel, ale vede mě přes záložku Switch po vytvoření VLAN, které se má připojit k určitému eth portu.
Jsem trochu ztracený, kde nebo jak připojuji připojení k eth portům bez záložky Switch. Vidím však eth1, eth2, eth3 a eth4 jako zařízení, pokud to pomůže?
Díky!
pokud nemáš stránku switch, znamená to, že nemáš interní switch, takže VLAN jsou nastaveny na kernelové úrovni pomocí konfigurace sítě zápisem zařízení s VLAN tagem v notaci tečky
příklad
změna lan1 na lan1.10 pro VLAN 10
u novějších verzí OpenWrt je stránka pro to v sekci sítě - rozhraní - záložka zařízení
Skvělé, díky moc! Vyzkouším to a uvidím, jak to půjde.
Takže například, pokud chci mít VPN na své vlastní VLAN připojené k eth4, mohlo by to vypadat takto?
- Vytvořit VPN pro tunel tun0
- Vytvořit internet.10 a eth4.10 a spojit tun0 s VLAN 10
- Odebrat eth4 z LAN, aby se k němu připojovalo jen přes tunel
- Připojit k Ethernet portu 4 a zařízení by bylo v tunelu?
Co je s připojením ISP přes ONT (funguje na fiber od CenturyLink), kde chci odstranit jejich bránu a používat jen svůj openWRT router? Jediná věc, kterou je potřeba pro fungování internetu s ONT, je, že port WAN musí být na VLAN 201, tak si myslím, že by to vypadalo takto?
- Vytvořit internet.201 pro port WAN
- Vytvořit br-lan.201 pro mostované LAN spojení
- Přidat eth0.201-eth4.201 a internet.201 jako členy k br-lan.201 (nebo odebrat eth4.201 ze skupiny, pokud vytvářím VLAN 10, jak je popsáno výše)
Myslím, že se mi to buď začíná zobrazovat, nebo úplně chybí očí