Zamýšlel jsem se, zda existují skutečné výhody používání aplikace 1.1.1.1 oproti přímo nastavení DNS 1.1.1.1 v síťových nastaveních. Jelikož aplikace zabírá zdroje, vyžaduje aktualizace a má další funkce, které opravdu nevyužívám (například WARP), zajímalo by mě, jestli se to vyplatí. Používám aplikaci pouze pro DNS 1.1.1.1, ne pro WARP ani nic dalšího.
Před časem jsem si myslel, že mi aplikace pomáhá snížit ping ve hrách, ale teď si myslím, že to byla jen náhoda. Může mi někdo objasnit, jestli existují skutečné výhody setrvání u aplikace místo manuální konfigurace DNS? Díky!
Pokud používáš iOS, jsou dostupné systémové profily od komunitních fór pro Cloudflare. Rád bych ale přesvědčil o Quad9, velmi dobrém, i když menším resolveru, který blokuje malware a chrání soukromí. Nabízejí oficiální iOS profily na svých webových stránkách.
Aplikace je užitečná právě proto, že mobilní telefony nemají možnost konfigurovat DNS servery pro dynamické IP, podobně jako na desktopových OS. Jinak stačí nastavit DNS přímo na routeru.
Ta aplikace má pár výhod, jako je automatické přepínání DNS a vestavěné bezpečnostní funkce, ale pokud používáš jen DNS a ne WARP, ruční nastavení může ušetřit zdroje. Aplikace se automaticky aktualizuje, což je praktické pro bezpečnost, ale možná to opravdu neznižuje ping. Pokud hledáš jen základní DNS, manuální nastavení by mělo stačit stejně jako použití aplikace.