Toto může být hloupé, ale chci si jen potvrdit, že na mém stroji nemám žádný skutečný problém.
Mám připojení 940/940 Mbps. Vidím však maximálně 20MB/s přes mého poskytovatele Usenet, zatímco jiní lidé zde uvádějí, že dosahují podstatně vyšší rychlosti a maximálně využívají své 1 Gbps připojení. Musím využít asi 46 z mých 50 připojení, abych dosáhl té rychlosti 20 MB/s.
Používám CPU i3-10100 s cache diskem WDS500G2B0A, který má čtení/zápis 560/530 MB/s. Stahuji přímo na svůj cache disk a používám hard-linkování pro mediální soubory.
SABnzbd mi říká, že rychlosti čtení a zápisu složky jsou 218.7 MB/s a 194 MB/s respektive.
20 MB/s není příliš na co si stěžovat, ale byl jsem jen zvědavý, jestli někde není něco špatně.
Děkuji.
Jen pro zajímavost, proč používáš VPN pro usenet? Já to nedělám a přemýšlím, zda bych měl, lol
Používám ji pro torrenty, ale nikdy jsem neměl pro usenet.
Existuje několik věcí, které mohou ovlivnit rychlost stahování. Nejprve zkontroluj počet povolených připojení ve svých nastaveních (v NZBget/SABnzbd). Potvrď, kolik připojení umožňuje tvůj poskytovatel Usenet a zkuste je zvýšit.
Další věcí, která mi pomohla, bylo umístění složky nedokončených stahování na SSD/NVMe. I když HDD by měl umožnit zápis rychlostí 100 MBps, zjistil jsem, že moje stahování přes Usenet fungují mnohem lépe při zápisu na NVMe disk.
Obligátní ‘8b = 1B’ a vždy si ověřujte, co čtete a zapisujete.
Klikněte na ikonu klíče v SAB a klikněte na symbol obnovení vedle Internetové šířky pásma a také proveďte test stahování 1 nebo 10 GB.
Používáte VPN správně?
Existuje mnoho důvodů, proč se to může dít. VPN, klient VPN, Usenet, cílové úložiště, CPU. (Předpokládám, že používáte VPN)
Pamatujte, že váš VPN je šifrovaný provoz, s největší pravděpodobností omezený rychlostí 1 jádra. (Pokud nezbondujete VPN tunely, aby běžely na 2 jádrech) Myslím, že váš i3-10100 je stále dost rychlý na to, aby vytlačil alespoň 50 MB/s. Ale záleží na šifrovacím cyklu a VPN, kterou používáte, a dalších službách sdílených tímto jádrem.
Server VPN, ke kterému se připojujete, také udělá velký rozdíl.
Dokážu dosáhnout plné rychlosti gigabitového připojení, přibližně 105 MB/s. Mám slušného poskytovatele Usenet s 100 připojeními. Také používám VPN na pfSense s 2 spojenými VPN tunely na firewallu s výkonným CPU i5, který zvládne dešifrování. 1 tunel/jádro mi dává asi 60 MB/s. A zapisují na SSD.
Jsem rád, že jsi to zveřejnil. Bez VPN (SSL pro Usenet) jsem se pohyboval mezi 20-30 MB/s a nikdy jsem se nezabýval laděním nastavení, protože moc nestahuji.
Po přečtení komentářů zde jsem provedl několik změn, především:
- Zvýšení počtu připojení k serverům na maximum (50 v mém případě)
- Nastavení stejné priority pro všechny servery
- Nastavení maximální rychlosti stahování na 1000 Mbps (plné připojení 1 GB)
- Vypnutí přímého rozbalování
- Pozastavení stahování při zpracování souborů.
Obrovský skok ve výkonu, nyní stahuji rychlostí 100 MB/s. Velká změna.
Občas nadbytečné připojení zabije vaši rychlost kvůli přetížení z udržování všech těchto připojení. Dokážu snadno dosáhnout 100 MB/s s maximálně 15 připojeními. Pravděpodobně bych tam mohl dostat i méně. Doporučení, které jsem četl, říkají začít s 8 a postupně přidávat 2, dokud neuvidíte žádné zlepšení.
Podívejte se na využití CPU, zkontrolujte, jestli je zatíženo pouze 1 jádro.
Na jaký tarif platíš? Někteří poskytovatelé Usenet omezují rychlost podle toho, co platíš.
Omlouvám se, to není o OP, ale jsem úplný začátečník v Usenetu. Máte nějaké dobré tutoriály? Chápu jen základy. Je to mnohem lepší než torrenty? Obzvlášť pro hudební obsah? Zjistil jsem, že mnoho veřejných torrentů nemá hudbu, po které toužím, takže používám Soulseek.
Může být mnoho faktorů, od směrování po běžné problémy se sítí, přetížení jinde apod.
Pro srovnání, saturuji svůj gigabit na Usenet téměř pokaždé pomocí 20 současných připojení.
Vyzkoušejte jiný ethernetový kabel.
Souhlasím. Pokud používáte SSL na NZBGet, jste pokryti.
VPN je ztráta času pro Usenet.
Pro torrenty se doporučuje VPN, ale pokud používáte Usenet a máte nastavený SSL, VPN není nutná.
Oba to v podstatě dělají: šifrují vaše data, která stahujete, aby je nemohli vidět vaši ISP nebo jiní.
VPN to dělají přesměrováním vašich dat přes jejich servery, zatímco SSL spojení s vaším poskytovatelem Usenetu používá end-to-end šifrování.
Toto je můj první měsíc používání Usenetu. V hlavě mám, že je lepší být opatrný. Ale pokud to není třeba, můžu to snadno odstranit. Vím, že někteří ISPs mají s tím problémy podle mých průzkumů. Docker měl možnost VPN a dodržoval jsem to, co znám z mého dockera pro torrenty.
Ano, zvýšil jsem počet připojení. Max, který umožňuje můj poskytovatel, je 50 a zkoušel jsem všechna čísla až do 50.
Podle mého názoru vše zapisuje na SSD, i nedokončené soubory.
Souhlasím s tím, VPN, jak bylo zmíněno výše, a také přemýšlím, zda by pomohlo aktivovat turbo zápis.
Souhlasím. Ale rychlost 940 Mbps je něco kolem 115 MB/s, pokud se nemýlím? Což je stále pod rychlostí 560/530 MB/s, kterou udává WD, a pod 218.7/194 MB/s, které SAB uvádí jako rychlost čtení/zápisu.
Často to zaměňuji, ale snažil jsem se to triple zkontrolovat, abych to měl správně pro tento příspěvek.
Ano, používám VPN (Air) a provádím testy na 10 GB a 1 GB, což ukazuje stálou rychlost stahování 20 MB/s. Šířka pásma internetu v SAB ukazuje 7.4 MB/s a 59.2 Mbps.