VPN vysává baterii rychleji?

Za posledních pár týdnů jsem si všiml, že baterie na mé hodinky se vybíjí podstatně rychleji než dřív. Předpokládal jsem, že se to zlepší po aktualizaci na nejnovější OS, což se nestalo, a tak jsem si jen myslel, že baterie umírá. Pak jsem si uvědomil, že během posledních 2 týdnů používám VPN na svoji pracovní Wi-Fi, a tak jsem udělal experiment za poslední dva dny.

S VPN zapnutou, moje hodinky měly ráno 90 % a večer, při 12hodinové směně, 23 %. Bez VPN to bylo z téže 90 % na 52 %. Použití hodinek se nijak nelišilo. Co se týče baterie telefonu, VPN ji výrazně nestahovala nebo takřka vůbec. Máte nějaký rozumný nápad, proč by se to mohlo dít?

Musí to být náročnější na spojení s VPN a směrování veškerého provozu přes ni.

Můj telefon používá VPN celý den, když jsem v práci, a žádné významné vybíjení baterie.

Vyndaný z nabíječky v 7:00 ráno a do 22:30 mám kolem 60 %.

Technicky vzato, AW zná dva způsoby přístupu k internetu: buď přímo přes spárovaný iPhone, když je na dosah, nebo přes WiFi. V situaci op je, že je zvolen přímý spoj přes iPhone, ale ten je na VPN, což vytváří jakousi bráněnou spojení, tj. nebude žádné směrování od AW přes iPhone do Virtuální Privátní Sítě. Takže na jedné straně AW věří, že je připojen k internetu přes iPhone, na druhé straně nedostává žádnou odpověď na odeslané pakety. TCP stack AW se pokouší o opětovné odeslání paketů, ale marně. Možná je to teorie, která vysvětluje vysoké vybíjení baterie?

Doplňkově: Právě jsem to zjistil, viz níže.