Nedávno jsem si koupil nějaká zařízení Mikrotik pro domácí síť, včetně Mikrotik HexS.
Mám optické připojení přímo do mého domu, které jde přímo do SFP portu HexS a připojuji se k internetu přes pppoe.
Počáteční nastavení bylo opravdu docela snadné, protože to bylo vše možné pomocí QuickSet, ale stále jsem se dvakrát odpojil, protože jsem náhodou zaškrtl (celkem výrazné) políčko “Most všech LAN portů”. Moje připojení od ISP bylo odpojeno (“storm_control”) a znovu aktivováno po volání s operátorem.
Fakt, že je tak snadné úplně odstavit připojení, mě trochu bojí měnit cokoli. Myslím, že je to v pořádku, pokud zničím svou místní síť, protože jednoduše obnovím zálohu aktuálního (funkčního) stavu, ale nechci volat ISP každý druhý den, aby mi znovu aktivovali připojení.
Proto tady jsem, žádám o radu, jak povolit VPN na MikroTik.
Mým cílem je zajistit si bezpečný přístup ke své domácí síti přes internet, hlavně pomocí Android telefonu. Nemám statickou IP, ale aktivoval jsem službu DDNS od MikroTik.
Viděl jsem, že MikroTik má v QuickSet možnost VPN, ale adresa tam vždy ukazuje 0.0.0.0, zatímco všechny tutoriály ukazují veřejný doménový název *.sn.mynetname.com.
Také jsem kontroloval jiné tutoriály, ale zdá se, že je tam příliš mnoho možností, ze kterých nevím, kterou si vybrat. Některé tutoriály ukazují, jak vytvářet VPN spojení typu site-to-site, což, jak rozumím, není to, co potřebuji.
Takže pokud by mi někdo mohl poradit správným směrem, byl bych velmi rád.
Předem děkuji a zdravím ![]()