Vzhledem k tomu, že Bhell a mnoho dalších poskytovatelů podporuje volání přes Wi-Fi, zajímalo by mě, jestli je možné obcházet jejich omezení pomocí VPN do Kanady?
V podstatě použití VPN k volání na kanadská čísla a vyhnutí se dálničním poplatkům?
Z jejich textu:
- Volání přes Wi-Fi je dostupné pouze v Kanadě.
- Volání přes Wi-Fi na místa mimo Kanadu bude podléhat standardním dálničním poplatkům.
- Volání musí začít a skončit v rámci Wi-Fi sítě, připojené k ní. Pokud během hovoru opustíte Wi-Fi zónu, hovor bude ukončen. Podobně, pokud začnete hovor v mobilní síti a vstoupíte do Wi-Fi zóny, hovor bude ukončen.
Na okraj poznamenávám, že Fido to neomezuje a výslovně umožňuje volání a zprávy přes Wi-Fi mimo Kanadu
Mohu používat volání přes Wi-Fi, pokud cestuji mimo Kanadu?
Ano, můžete. Některé poplatky se však mohou vztahovat. Zde jsou podrobnosti:
Pokud cestujete mimo Kanadu a používáte Wi-Fi volání, všechny zprávy a hovory, které obdržíte (kdekoli na světě), budou odečteny z vašich volacích minut a limitů zpráv ve vašem tarifu. Totéž platí pro všechny zprávy a hovory na kanadské číslo. V obou případech se nebudete muset obávat dálničních poplatků nebo roamingu.
Aktualizace:
Obcházení spočívá v vypnutí režimu letadlo co nejdříve po nastoupení do letadla a použití VPN k aktivaci volání přes Wi-Fi nebo VoLTE. Wi-Fi volání stále funguje, když je režim letadlo aktivní.
Volání přes Wi-Fi většinou používá porty IKE UDP 500 a jakmile je hovor navázán, přepne na UDP 4500. Oba tyto porty jsou považovány za kritické u mobilních zařízení s moderními iOS a Android operačními systémy. Telefon proto odesílá tento provoz mimo VPN tunel, bez ohledu na nastavení tunelu (tedy split nebo full tunel, stále ho obejde). Takto je navržena softwarová architektura moderních telefonů. Dalším důvodem je, že toto již využívá IKE, a je tedy již zašifrováno a důvěryhodné. Testoval jsem různé VPN klienty snažící se o Wi-Fi volání přes různé typy VPN (Wireguard, IPSec, SSL VPN, apod.) all skončilo neúspěchem. Při zachytávání provozu na VPN serveru jsem viděl všechny typy provozu přicházející do tunelu, poté klient dostane NAT na IP VPN serveru a odešle se ven, ale v zachyceních PCAP se porty UDP 500 a 4500 nikdy neobjevují, protože VPN vždy ignoruje a odchází přímo přes výchozí bránu k Wi-Fi z telefonu. Pokud někdo ví o nějakém VPN klientovi/serveru nebo typu připojení VPN, který by mohl toto “vynutit”, bylo by to skvělé vědět. Jako reference jsem testoval IP Vanish, NordVPN, CyberGhost VPN, a také soukromé VPN servery s OpenVPN, F5 SSL VPN a Palo Alto GlobalProtect.
p.s. Mé tvrzení, že to nefunguje, odkazuje na fakt, že provoz odchází přímo z místního Wi-Fi, obchází a ignoruje VPN. Wi-Fi volání ve skutečnosti fungovalo, ale ne přes VPN. Fungovalo přes Wi-Fi router, protože to nebylo blokováno místním ISP, který jsem používal. Zkoumal jsem možnosti pro Wi-Fi, která blokuje Wi-Fi volání, a proto jsem zkoušel VPN na telefonech a poslat je přes jiný internetový přístup, který umožňuje Wi-Fi volání. Nakonec jsem zjistil, že jsou s tímto problémem navazané omezení u iOS a Android.
Jako zákazník Freedom mobile už 11 let, mohu říct, že Wi-Fi volání funguje nezávisle na tom, kde jste na světě. Belling to je sice nesmysl, ale bez ohledu na vaše umístění, bude to fungovat tak, jako byste byli v Kanadě. Jen nevolejte na žádná nekanadská čísla.
Poznámka: Ano, jsem v předplatném na zkoušku, Bell’s lucky mobile zcela zakazuje Wi-Fi volání (zkoušel jsem to na 3 různých zařízeních, žádné z nich nejsou neobvyklé značky). Funkce jednoduše neexistuje v provisioning.
Zkoušel jsem Wi-Fi volání přes VPN. Nefunguje. Hned jak se připojím k letištní Wi-Fi s přihlašovacím portálem, nastavení se vypne a nelze ho znovu aktivovat ani přes VPN.
Na základě mé stručné rešerše to většinou závisí na VoLTE, protože musí být schopen dosáhnout na telefonní číslo. Wi-Fi volání je stále trochu záhadou.
Z mých zkušeností při cestování jsem usoudila, že hodně záleží na proměnných jako je váš operátor, předpisy vaší země, konfigurace Wi-Fi a možná i na tom, zda používáte Android nebo iPhone. Můj telefonní číslo v severské zemi nefunguje mimo země a myslím, že to je kvůli GPS v telefonu, a z výzkumu souhlasím, že je to pravděpodobně regulace země. Proto to nefunguje, protože nelze spoofovat GPS na iPhone, ale na Androidu to pravděpodobně možné je. (OP doplnil, že režim letadlo + VPN funguje pro jejich operátora, ale pochybovat o tom, že by to fungovalo u mého severského operátora, protože je s největší pravděpodobností aktivní či deaktivace podle GPS, která může zůstat zapnutá i v režimu letadlo.) Na druhé straně, moje číslo v USA funguje skvěle nejen přes Wi-Fi volání, ale také se připojuje k datové síti, kterou používám, a zobrazuje “používá mobilní data” místo Wi-Fi volání. (Vypnu roaming nebo ho přenesu na špatnou síť, takže nemá signál a pak se přepne na volání přes mobilní data, což je skvělé.) Není třeba příliš používat VPN, ale v některých případech, například pokud si myslím, že Wi-Fi síť blokuje, mám menší úspěšnost s Wi-Fi voláním. Někdy to fungovalo – včetně letu přes Arctic!
Pokud váš operátor nebo země domovská snaží zabránit použití mimo zemi, mohou se pokusit detekovat VPN, stejně jako Netflix a další streamovací služby, ke kterým se snaží blokovat přístup. Takže to bude velmi závislé na okolnostech. Většina VPN používá IP adresy datových center, takže je není tak těžké identifikovat a zablokovat – zkuste použít Tailscale pro připojení ke své domácí síti přes tunel.
@zerocoldx911 jaký používáš telefon?
Zjistil jsi někdy, jak to dostat do práce?
Číslo není místo, ale síťový server, ke kterému se připojujete. Mělo by to fungovat dobře, i přes internet. Myslím, že poplatky, které mají na mysli, jsou za roamingová data, což může být víc nebo méně než cena za tradiční hovor.
Můžete obejít blokace pomocí VPN. Ale tradiční hovory, pokud máte službu, asi nejsou problém, jsou spíš odrazovány tím, že vaše zařízení může vysílat více energie při pokusu o spojení s věží.
Je pravděpodobné, že když vaše SIM karta pokusí se registrovat v síti na zahraničním místě, mateřská síť neprovozuje IMS/IWLAN, pokud zjistí, že vaše SIM je v režimu roamingu, aby přesně zabránila tomu, co se snažíme udělat my.
Nakonec to závisí na tom, jestli váš operátor umožňuje VoWiFi při roamingu.
Předpokládám, že uživatelé Freedom to mohou používat globálně, protože již musí roamingovat v Kanadě, a předpokládám, že provisioning IMS je tak základní, že to prakticky umožňuje nebo ne. Záleží na whitelistu na koncové stanici Freedom IMS, který řídí tyto připojení přes Wi-Fi/Internet, takže VPN může velmi dobře fungovat, protože obvykle konfiguruje většinu síťových rozhraní zařízením tak, aby směrovala přes tunel.
Skvělý komentář, díky za sdílení informací. Podle vašeho názoru, by nastavení VPN přímo na routeru obcházel toto omezení? Možná s nainstalovaným open source firmware?
Myslím, že pokud používáte router s VPN, VPN se nespustí na telefonu a vše bude směrováno přes VPN na zařízení s aktivní VPN.
Musí se to skutečně otestovat, zkoušel jsem VPN a stále to fungovalo.
Letištní Wi-Fi nepovolují VPN, pokud nepoužíváte standardní port
letiště → login → VPN → volání přes Wi-Fi
To záleží na vašem telefonu, ale většina telefonů nemění připojení při připojení k VoLTE nebo VPN, s výjimkou toho, že VPN app přeruší spojení při připojení (což lze vypnout).
Ahoj
Může mi někdo pomoci s nastavením, když cestuji mimo zemi?
Mám Pixel 6 Pro (Dual Sim)
Mám fyzickou SIM kartu od Telusu.
Mám eSIM s daty pouze.
Mám Windscribe VPN.
Telus bude nastaven na hovory a zprávy (bez roamingu) a eSIM na internet (s roamingem).
Nejsem si jistý, co dělat pro příjem/volání do Kanady.
Je docela možné, že to obchází VPN, a proto to stále funguje.
Jediný způsob, jak to ověřit, je udělat hovor v zemi daleko od Kanady, voláním na kanadské číslo.
Fido, Rogers a Freedom všichni umožňují Wi-Fi volání mimo Kanadu.
Momentálně jsem v zahraničí na svém vlastním 4G routeru a nemohu aktivovat Wi-Fi volání. Bylo aktivní před odjezdem. Rád bych věděl víc.
Některá Wi-Fi je omezená pouze DNS serverem a portalem, nebo proxy, a může být obejita VPN nebo změnou DNS serveru.