Právě jsem strávil několik hodin nastavováním vestavěného VPN serveru ve Windows 10 (PPTP) na mém domácím počítači, jen abych zjistil, že se na něj nemohu připojit z Mac OS X nebo iOS, protože Apple již nepodporuje PPTP.
Je možné nastavit VPN server ve Windows 10, ke kterému se mohou připojit zařízení Apple (musí používat jeden z těchto protokolů: L2TP, IPSEC, IKEv2) bez stahování dalšího softwaru na kterékoli zařízení?
Děkuji předem! Jsem nový ve VPN.
Uprava: IKEv2 se zdá být lepší než L2TP, takže teď se snažím nastavit IKEv2 VPN server z mého počítače ve Windows 10, pokud je to možné. Díky!
Dokonce i Microsoft doporučuje už nepoužívat PPTP.
MS-SSTP je nativní systém VPN serveru od Microsoftu, ale nevím, jestli je dostupný ve vaší verzi Windows.
Jinak byste mohl uvažovat o vytvoření VPS na svém PC s pomocí bezplatného softwaru jako VirtualBox nebo získat zařízení Raspberry Pi a vytvořit nějaký typ VPN serveru podporovaný Apple.
macOS má podporu pro OpenVPN, Wireguard a OutlineVPN.
Abych to shrnul, chci udělat z Windows 10 server, nikoliv klienta. Nainstaloval jsem Remote Server Administration Tools (RSAT) pro Windows 10 a nyní mám správce serveru. Chtěl bych nasadit IKEv2 VPN server z mého domácího počítače s Windows 10, ke kterému se mohu připojit z macOS/iOS přes internet. Nemám mnoho zkušeností s počítačovou sítí, ale jsem rychlý učenec Děkuji!
Uprava: Dobře, vůbec jsem netušil, co vlastně znamená Always On-VPN. To není to, co chci. Toto je skvělé video, které vysvětluje Always-On VPN: https://www.youtube.com/watch?v=y2nIOS3EMDg