Svoboda, volnost a Proton VPN - Poděkování

Ahoj všichni,

nevím, jestli si to někdo přečte, ale chtěl jsem vám poděkovat, že skutečně stojíte na špici pomáhání chránit naše soukromí. Žijeme v dobách, kdy je svoboda slov neustále napadána pod záminkou bezpečnosti, naše svobody nám jsou odebírány. Nedávno na tomto reddit jsem četl příspěvek, jak lidé denně riskují své životy tím, že jdou online, a pro ně i pro mě vám děkuji za ochranu nejen našich vyhledávacích historií, ale i naší svobody a volnosti.

Bůh žehnej Proton VPN
-Země svobodných, portál pro chráněné.

Hrozně mě štve, že můj ISP si smí špehovat můj internetový provoz, takže jsem také vděčný za služby jako ProtonVPN. Státní dohled je samozřejmě mnohem znepokojivější, ale mám realistická očekávání ohledně toho, čeho se mohu vyvarovat.

Pokud je tvým cílem dostat Velkého Bratra co nejdále od zadku, možná bys měl prozkoumat řešení jako Tails. Zaměřeno na soukromí, až na úroveň OS. Funguje na Toru, který má svá omezení, ale je to i tak zajímavý nástroj.

Ahoj ‘Gods-Son’, můžeš požádat svého ‘Tátu’, aby nás všechny ochránil před stále rostoucím databárovým dozorovým státem, který proniká do každého aspektu našich životů, moc díky.

Díky za vaši podporu!

Cítím to stejně. Myslíš si, že používání Proton VPN na Windows s Tails na virtuálním stroji (nainstalovaném na USB) a pak používání Tor je dostatečná ochrana před státním dohledem?

Někdy se společnost musí poučit z důsledků svých kolektivních činů. Dobří rodiče svým dětem umožní naučit se lekcím a někdy je třeba se to naučit těžkou cestou.

Nejsem žádný expert na tyto věci a kdokoliv, kdo dělá jakákoliv záruky nebo sliby o vyhýbání se státnímu dohledu, je podvodník nebo blázen. Ale takové nástroje jako Tails jsou pravděpodobně nejlepší, které máme k dispozici. Pokud má NSA o to zájem, je to pravděpodobně docela dobré. Out in the Open: Inside the Operating System Edward Snowden Used to Evade the NSA | WIRED

Co se týče tvého navrženého nastavení, zní to trochu složitě. Nejsem si jistý, jaký by mohl být přínos, pokud vůbec, provozovat Tor a ProtonVPN odděleně. Může to být jen redundantní nebo může způsobovat problémy. Jednou z největších výhod Tails je, že neukládá žádná data lokálně, a jeho provoz uvnitř Windows to zřejmě znemožňuje. Navíc se také vystavujete riziku zneužití Windows, bezpečnostním chybám nebo sledování ze strany Microsoftu. Ve zkratce, Windows není navržen tak, aby chránil vaši anonymitu.

Můžete navštívit stránky Tails pro podrobnější a autoritativní informace, ale doporučuji jej používat tak, jak je zamýšleno: zapnutím počítače přímo z USB nebo DVD. Pokud chcete pouze používat Tor, můžete to snadno udělat přes ProtonVPN nebo stáhnout prohlížeč Tor.

Ale je důležité poznamenat, že pouhé používání těchto věcí vás nezajistí: záleží na tom, jak je používáte. Můžete snadno prolomit anonymní připojení například tím, že se přihlásíte ke svým stávajícím účtům, povolíte cookies, které vás sledují všude, nebo dobrovolně zadáte nějaké osobní údaje.

To, co je na tom důležité, je používání VPN, které je pravděpodobně “dostatečné” pro většinu věcí: vyhýbání se dohledu ISP, nezabezpečeným WiFi, skrývání IP adresy před návštěvami stránek. Můj názor jako laika je, že byste měli používat věci jako Tails jen když je opravdu potřebujete.

Myslím, že pointa je: bohužel to není vtip.