Svádí OperaGX vaše data?

Ahoj, právě jsem slyšel o relativně novém “herním prohlížeči” zní to jako výmluva, ale zdá se, že má spoustu funkcí, které chci, zatímco se zbavuje většiny funkcí Chromu, které považuji za zbytečné/hladké. Myslím, že je veřejně dostupný asi 4+ měsíců, takže si nemyslím, že o něm ví mnoho lidí.

Tady je seznam věcí, na které bych se u nového neznámého prohlížeče obával, doufám, že to pomůže i ostatním při rozhodování.

Je OperaGX:

Bezpečná - S největší pravděpodobností

Součást větší společnosti (Microsoft, Google, atd.) - Je dceřinou společností Otello Corporation.

Dělá OperaGX:

Má smysluplnou ochranu proti virům - Ano

Zbírá vaše data pro soukromé použití prohlížeče - Ano

Zbírá vaše data a předává je třetím stranám - Ano

Měří stisky kláves (tj. čte vše, co píšete) - Ne

Automaticky se spouští při zapnutí počítače - Ne

Běží na pozadí bez souhlasu - Ano

Musí mít přístup k vašim účtům Twitch/Discord/Reddit/Twitter - Ano

Pokud je výše uvedené “ano”, je vztah podobný tomu, jak získávají přístup DiscordBoty - N/A

Jiné:

Je synchronizace vašich účtů s OperaGX škodlivá/zneužitelná - Nepravděpodobné, ale možné

Jsem nebo mé informace jsou sledovány během používání OperaGX prohlížeče - Ano

Je sledování a shromažďování dat volitelné - Ano, ale obojí je výchozí nastavení

Kdo je generálním ředitelem Opery - Zhou Yahui, čínský miliardář, který získal kontrolu, když byla Opera koupena

Závěr po průzkumu

OperaGX je/byla dceřinou společností Otello, která v roce 2016 prodala Opera Software konsorciu čínských společností pod názvem “Golden Brick Capital Private Equity Fund”.

Je velmi pravděpodobné, že je bezpečné ho používat. Přestože je technicky “bezpečný”, OperaGX sbírá data a sdílí je s třetími stranami, aby zajistila relevantnost reklam. OperaGX bude sledovat vaši IP adresu při používání. Používá Google Analytics ke sledování navštívených webů. Není známo, zda sbírá stisky kláves, zatímco je prohlížeč otevřený. Běží na Chromiu, systému pro vývoj webu vlastněném Googlem. Opera nabízí bezplatnou ochranu proti virům/sledování a VPN služby, které získala koupí SurfEasy. Všechny tyto funkce jsou volitelné a mohou být vypnuty v nastavení OperaGX.

Uprava: přidáno několik informací.

OperaGX je vytvořená společností Opera Software, která byla koupena několika čínskými společnostmi v roce 2016. Jasně, nechci říct, že se snaží krást vaše data, ale někteří lidé jsou velmi citliví na software vlastněný Čínou, takže to dávám na vědomí.

Jedna z těchto firem má svůj vlastní prohlížeč, 360 Secure Browser, který byl obviněn whistleblowerem z toho, že má zadní vrátka, která umožňují stahování jakéhokoli souboru z jejich serverů bez souhlasu nebo vědomí uživatele.

Vivaldi je věrným nástupcem Opery. Má legendární gestá myši (například RMB+dole otevře nový záložku) a od té doby synchronizaci online profilů, kterou má každý jiný prohlížeč.

Opera má také své výhody, ale začala se kazit po verzi v12 (myslím, co se stalo s utorrentem) a bylo na čase přejít na jiné.

To je směšné. Je to čínská společnost. Nespaluje vaše data. Pouze vaše orgány.

Začal jsem používat operagx před měsícem, bohužel pro mou nevědomost jsem si nevšiml žádného rozdílu, doporučuješ jiný prohlížeč?

Stačí, když hlavně používáš Edge Chromium a Firefox jako sekundární prohlížeče. Edge na mobilu má vestavěný blokátor reklam a desktopová verze odstranila všechny sledovací a reklamní věci od Googlu.

Pokud jsi v oprávněných zemích, tak používaj Bing Rewards a vyměň si za Game Pass.

To dělá z Edge více herní prohlížeč :wink:

Můj názor je, že je to software, který slouží k sjednocení všech tvých launcherů do jedné platformy. Část prohlížeče je přítomná, protože je postaven na Chrome nebo Firefoxu. Takže to prostě má vestavěné již od začátku.

Nebo ušetři veškeré zatížení hardware, které má Firefox, a používej Brave, který je od tvůrců Firefoxu, ale postaven na Chromově jádru a všechny rozšíření Chrome fungují také v něm

Ups, vážně Firefox při sledování Twitch ve 720p používá 10 % CPU a 12 % GPU

Brave používá 11 % CPU a 2 % GPU

sakra to je rozdíl.

Opera bývala skvělým inovativním prohlížečem. Byl to vynikající prohlížeč, který zanechal IE a Firefox za sebou. Byli jsme spolu více než dekádu. Ale pak mě podvedli s Chrome, a přestal jsem používat Firefox. Je smutné, co se z nich stalo. Ale mám na ně pěkné vzpomínky. ;p

Jo, osobně jsem skeptický k čínskému softwaru. Čína nebyla zrovna… přátelská k nikomu, kdo s nimi nesouhlasí.

Děkuji za informace, doplním je na seznam co nejdříve.

Pokud se bojíš sběru dat, doporučil bych Firefox jako prohlížeč a DuckDuckGo jako vyhledávač.

Pokud máš strach jen trochu, tak můžeš pokračovat v používání OperaGX, v nastavení vypnout všechny funkce sběru dat, a stále bych doporučil DuckDuckGo ve srovnání s Googlem, jako vyhledávačem. Ten obvykle nebere žádná data od uživatele, a blokuje sledování reklam, zachovává si soukromí tvé historie, takže i inzerenti nemohou vaše data využívat.

Být bez Google v Google Chrome je sice trochu nepohodlné, zvlášť pokud na to jsi zvyklý, ale stojí to za to, pokud ti záleží. Hodně lidí se o to nezajímá a to je taky v pořádku.

Proč ne Firefox jako hlavní?

Nebo prostě používej Vivaldi, Chromium základní prohlížeč od tvůrců staré Opery. Ještě není na úrovni Opera 12, ale mnohem lepší než cokoli současného.

www.vivaldi.com je od bývalého šéfa Opery před tím, než ji koupili. používám ho právě teď. Tohle je jejich celé pravidlo soukromí: https://vivaldi.com/privacy/browser/