Poslal jsem nějaké podrobnější info na r/Firewalla, ale ve zkratce zde jsou 3 testy rychlosti s Firewalla Gold Pro na 2G/2G fiberovém připojení z jižní Floridy, používající SurfShark na Firewalla VPN klientovi k připojení na NY server SurfShark přes WireGuard. Veškerý provoz na testovaném telefonu běží přes VPN klienta, připojený přes WiFi 7 AP. Všechna ostatní zařízení jsou směrována normálně a vše prochází přes smart Queue FQ_Codel pro tvarování provozu a upload je omezen na 1600 Mbps, aby se kontrolovalo bufferbloat.
Když jsem zveřejnil v r/firewalla, někteří se ptali, jestli jsem připojen přes VPN, tak jsem jim musel ukázat skutečné výsledky s uvedenými servery. Mnozí tvrdili, že je to nemožné, že SurfShark ani netvrdí takovou rychlost atd. Rak je jasně patrné že jsem směřován přes VPN servery. SurfShark ukazuje správnou VPN IP na jejich stránkách, nejsou žádné DNS úniky, logy Firewalla ukazují hlavní provoz přes VPN spojení.
Ve zkratce, co si myslí skupina reddit o SurfSharku ohledně toho všeho??
Ahoj, díky za zveřejnění. Je skvělé slyšet, že se ti daří dosáhnout rychlých rychlostí s SurfSharkem a že tímto dokazuješ, že skupina r/firewalla měla pravdu ve svých tvrzeních, že to bylo nemožné!
Mockrát děkuji za upřesnění, že je to možné. Myslel jsem, že jsem blázen a dělám něco špatně, strávil jsem hodinu důkladným ověřováním a dokázáním sám sobě, že nejsem. Měl jsem pocit, že mi někdo říká, že podvádím nebo tak něco, protože údajně je “nemožné” takové rychlosti dosáhnout přes VPN nebo SurfShark. Cítil jsem, že chválím jak SurfShark, tak Firewalla (hardware se stará o overhead, moje aplikace na telefonu poskytuje přibližně polovinu té rychlosti kvůli zpracování na telefonu vs na úrovni routeru) za dva skvělé produkty, které spolu perfektně fungují. Je to úžasná kombinace.
Musel jsem pečlivě testovat servery, abych našel ty správné kvůli mému ISP, Metronet, který nemá některé peeringové spojení jako ostatní velcí hráči. Blíže umístěné servery nejsou vždy lepší kvůli tomu. I s overheadem může pečlivě vybraný VPN server zmírnit problém s peeringem, který by mohl být úzkým místem.
Dosáhnout takových rychlostí je možné. Především záleží na vašich internetových schopnostech. Některé faktory mohou mírně zpomalit rychlost, například vzdálenost mezi vaším místem a serverem, zatížení serveru, šifrování atd. Tyto faktory však nemusí vždy ovlivnit rychlost internetu.