Split Tunneling konečně dorazilo na Windows!

Split Tunneling konečně dorazilo na Windows!

Minimálně krok správným směrem. Doufám, že přidají také směrování založené na síti, vypadá to, že zatím je to jen aplikace. Preferoval bych, aby byla aplikace sítěvěvědomá, místo hackování věcí přes statické trasy.

Z pohledu bezpečnosti, jaké jsou praktické použití split tunneling od NordVPN?

Kde tuto funkci najdu?

Skvělé. Čekám, až to dostane i Linux.

Jediný problém je, že NordVPN při aktivaci blokuje všechny porty. To znamená, že i když použijete split tunneling pouze pro jednu aplikaci, jiné aplikace nebudou schopny portforwardingu.

Skvělý doplněk. Používám split tunneling pořád pro různé úkoly, aby mi to šetřilo šířku pásma. Fakt, že NordVPN to teď podporuje, je skvělé. Nedávno jsem testoval různé VPN poskytovatele, včetně ExpressVPN, SpiderDAO a Orchid.

V porovnání s ExpressVPN se mi více líbí uživatelské rozhraní NordVPN. Ty dva poslední jsou decentralizované VPN. Orchid mi přišel slibný, ale nelíbí se mi jejich model platby za použití. SpiderDAO má vlastně i příjmovou funkci ve vztahu k kryptoměnám, pokud stakujete dost na jejich webu. Docela cool. Myslím, že split tunneling by měl brzy přijít i k nim.

Teď by mohli opravit i to na Android TV? Split tunneling je naprosto odpad na Shieldu, nemůžete whitelistovat nové rozhraní Google TV (launcherx), takže nemůžete načíst nic jiného než řadu aplikací s aktivním NordVPN. Jiné VPN jako Surfshark umožňují vybírat systémové aplikace, které mohou procházet nebo obcházet VPN tunel.

Ano, plně souhlasím! Myslím, že by mohly existovat nějaké workarounds s virtuálními síťovými adaptéry, ale je to jen můj odhad. Snad to přijde s budoucí aktualizací!

Nevím, jestli vám mohu odpovědět na otázku, ale používám Outlook pro několik e-mailových účtů a když byl NordVPN zapnutý, nemohl jsem posílat/čekat e-maily, teď můžu VPN vypnout pro Outlook, zatímco zbytek internetu je stále v bezpečí.
Toto je jen příklad, ale je to velké vylepšení pro lidi jako já: můžeme vyloučit některé aplikace (například prohlížeč) bez nutnosti úplně vypnout VPN.

Můžete také použít split tunneling tak, že jen vybrané aplikace používají VPN (například torrent klient), zatímco ostatní aplikace ne.

Můžu vám říct svůj případ užití. Mám aplikaci (AnyDesk), která má nějaké problémy s Nord z jakéhokoli důvodu, nic, co jsem zkoušel, to nevyřešilo. Split tunnel mi umožňuje použít normální nezabezpečené připojení místo odpojování VPN, když to potřebuji.

Síťově založené split tunneling (které zatím není) vám umožňuje přístup k více sítím, jako jsou různé VLAN nebo směrované sítě, ke kterým možná potřebujete přistupovat ve své síti. (Není to příliš běžné v domácích sítích, ale je to velmi běžné v podnikových sítích.) Současná aplikace předpokládá, že vše je na internetu, což není vždy případ.

Otevřete si aplikaci Windows a přejděte do nastavení (ikona ozubeného kola v pravém horním rohu), pak vyberte “split tunneling”.

Možná to vysvětluje, proč to nefunguje s AdGuard pro Windows. Nejprve jsem si myslel, že pokud oba nainstalují ovladač WFP, mohou si vzájemně vadit, ale může to být toto. Je zřetelně vidět, že Nord blokuje všechna připojení v záložce firewall v ProcessHacker s pravidlem “únikové ochrany”.

S Microsoft službami: existuje od Nord oprava pro toto. Nepamatuji si úplně, ale stačí hledat “Nord VPN Office 365 fix” a fungovalo mi to.