Krátký příběh: Nejnovější aktualizace ovladače Realtek, poskytnuté přes Microsoft Update, znovu povolili RSC na WLAN a vytvořily ho na LAN, a pokud používáte SonicWALL GVC, musíte RSC znovu zakázat na LAN i WLAN.
Dlouhý příběh:
Zákazník uvádí, že rychlost sítě přes LAN je pomalá po připojení přes SonicWALL GVC, začalo to asi na konci října 2022.
Zákazník má starší GVC 4.10.5, RSC byl zakázán na WLAN přes PowerShell. Odinstaloval GVC 4.10.5 - restart - nainstaloval nejnovější GVC 4.10.7.1424, importoval VPN parametry - stejný problém.
Chyba RSC před několika lety byla “pomalé připojení přes WLAN po otevření GVC”, nyní už to tak není.
Zákazník má notebook na HP Thunderbolt Dock G2. Otevírá GVC - rychlost stahování cca 990MBps (normální). Aktivuje VPN připojení - rychlost stahování klesne na 27MBps - faktor 30 méně.
Pokoušel jsem se to reprodukovat v kanceláři s téměř stejným nastavením - žádný problém. Stejný notebook, ale novější dokovací stanice (HP Thunderbolt Dock G4). Takže moje myšlenka byla “musí to být ovladač sítě”.
Pak jsem testoval s ovladači HP a Realtek, a upřímně, to byla noční můra.
Nejnovější ovladač Realtek přes HPE má RSC pro Ethernet, starší přes HPE Homepage ho nemají.
Takže teď mám RSC i na svém vlastním notebooku s HP Thunderbolt Dock G4 a VPN je pomalá.
Zkontrolujte, jestli je RSC zapnuté: Otevřete PowerShell, příkaz je “Get-NetAdapterRSC”.
Pokud vidíte hodnotu “True” v tabulkách, je povolen nebo znovu povolen ovladačem.
Deaktivujte to příkazem “Disable-NetAdapterRsc [název sítě]”, např. “Disable-NetAdapterRsc Ethernet” nebo “Disable-NetAdapterRsc WLAN”.
------------------------------------------
PS C:\Users\Administrator> Get-NetAdapterRSC
Název IPv4Enabled IPv6Enabled IPv4Operational IPv6Operational IPv4FailureReason IPv6FailureR
Stav Stav Důvod
---- ----------- ----------- --------------- --------------- ----------------- ------------
WLAN True True True True NoFailure NoFailure
Ethernet 2 True True True True NoFailure NoFailure
PS C:\Users\Administrator> Disable-NetAdapterRSC "Ethernet 2"
PS C:\Users\Administrator> Disable-NetAdapterRSC "WLAN"
PS C:\Users\Administrator> Get-NetAdapterRSC
Název IPv4Enabled IPv6Enabled IPv4Operational IPv6Operational IPv4FailureReason IPv6FailureR
Stav Stav Důvod
---- ----------- ----------- --------------- --------------- ----------------- ------------
WLAN False False False False NicPropertyDis... NicProper...
Ethernet 2 False False False False NicPropertyDis... NicProper...
------------------------------------------
Závěr: klient je spokojený, tiket HPE bude vysvětlen a doufejme, že SonicWALL to může začlenit do nějaké dokumentace.
Jen mé dva centy.
S pozdravem ze Švýcarska.