Safari na Macu pomalé, pokud není připojen VPN

Safari je na mém MacBooku pomalé už několik měsíců. Pro informaci, je to MacBook Pro 2017 13" a je na nejnovějším softwaru, který podporuje (Ventura 13.6.1). Safari je na verzi 17.1.

Už nějakou dobu Safari načítá pomaleji a někdy vůbec nezobrazí stránky, ve srovnání s Chrome a Brave na stejném zařízení a síti. iCloud Private Relay je vypnutý. Vyzkoušel jsem skrýt a odhalit IP adresu z trackerů. Resetoval jsem všechny cache a data webových stránek v Safariu. Problém přetrvává i na Safari Technology Preview.

Safari však funguje rychle a v normálním tempu, když je připojen k VPN. Používám NordVPN a myslel jsem, že možná konfigurace NordLynx od NordVPN koliduje se Safarim. Ale po odinstalaci NordVPN a odstranění konfigurace NordVPN není žádná změna.

MacBook byl obnoven ze zálohy Time Machine, ale bez úspěchu. Začínám si myslet, že je to slepá ulička pro Safari na tomto MacBooku.

Máte někdo nějaké tipy?

Mám stejný problém. Udělal jsem partition na disku, kam jsem nainstaloval čistý Ventura bez žádných aplikací a Safari zde funguje dobře. Musí to být nějaká aplikace, která způsobuje konflikt. Nebo možná aktualizace, která přináší něco z staršího OS a vytváří problém.

Myslel jsem, že jsem jediný, kdo to zažívá. Mám stejný problém. Na mojí straně je však načítání rychlejší, když zapnu WARP (ne VPN).

Jen se ptám, všiml sis nějakého zlepšení spotřeby energie u Safaria 17.1?