Rada ohledně mého studia a co bych měl přidat

Ahoj všichni, učím se japonsky asi 9 měsíců a mám pocit, že mi něco v mém denním studiu chybí, což je následující:

Anki (slovíčka a Kanji pomocí Hesig balíčků): 30-45 minut asi 180 karet denně (10 nových kanji, 10 nových slovíček pomocí Kanji z balíčku Kanji). Označuji každý správně zodpovězený kartičku jako “Těžké” bez ohledu na to, jak snadná byla. Mám pocit, že “Snadné” je příliš velký skok, ale Anki zabírá docela dost času, roztahuji ho, protože mám aplikaci, takže je to VŠEVOJEBY?

Tae Kimova PŘÍRUČKA GRAMATIKY (ne standardní japonská příručka): 15 minut, obvykle strávím týden na jednom “kapitole” a každý den dělám jednu podvětví kapitoly a vytvářím si k tomu flashkarty v Quizletu. Pak tyto flashkarty studuji a píšu věty s gramatikou o víkendu.

Japonské “procvičování”: různý čas, většinou vstupuji do japonských Twitch streamů a míchám se s mým ne moc dobrou japonskou schopností. Streamerům, se kterými mluvím, se moje japonština líbí a rozumí mi, ale mám pocit, že dělám spoustu chyb, které nejsou korigovány, a jsou prostě ohromeni, že dokážu sestavit nějaké skromné výtvory pro Kanji-Kami (tj. dost na to, abych rozuměl, ale ne “dobře”). Také mám problém pochopit víc než výkřiky a témata rozhovorů, která já sám iniciuji (tj. používat alespoň něco z mé slovní zásoby, kterou znám)

Jen se ptám, jestli/co bych měl přidat a co bych měl dělat jinak. Slovní zásobu, kterou se učím, je tak trochu šílená, protože používá jen kanji, které jsem se naučil v balíčku Kanji (pomocí Known Kanji Manager Anki addon). Takže mé zkušenosti s “přirozeným ponořením” jsou hlavně googlování slov a zapomínání, protože moje mozek je plný jiného studia. Chytám a rozumím asi 20 % významu a mohu pochopit jednoduché věci, ale víte. Také právě teď jsem v prvním kapitole sekce “Speciální výrazy” v Tae Kimově průvodci, je můj základ gramatiky dostatečný, aby mě nezasáhly nějaké gramatické jevy, které neznám a považuji je za nové slovíčko nebo něco jiného (pokud to dává smysl).

Co se týče ponoření? Poslechové lekce (mám předplatné JaponštinaPod)? Anime s Netflix pluginem? Co bych měl přidat do svého receptu jazykového učení a dělám to správně?

Díky předem!

Uhodíš si nohu tím, že stlačíš tlačítko Těžké, protože to vytváří zbytečné další opakování a prodlužuje dobu, kterou trávíš v programu. Tento seriál článků o “Low Key Anki” vysvětluje algoritmus Anki a jak jej nejlépe používat k učení. Není třeba používat Metodu Masové Ponoření, aby ses mohl těžit z informací v těchto článcích.

Jseš mnohem dál než já, ale myslím, že sledování seriálu jako Terrace House by ti moc pomohlo. Pokud jsi o něm neslyšel, podívej se na něj. Hodně lidí doporučuje začít s řadou Aloha State. Já to používám tak, že při tom poslouchám neformální konverzaci v japonštině na pozadí, když dělám jiné věci.

Není důvod označovat “snadné” karty jako těžké, pokud jsou opravdu snadné. To jen plýtvá časem opakováním karet, které už znáš. Více se zaměř na gramatiku. 15 minut denně a týden na jednu kapitolu se mi zdá moc pomalé. Čti víc; začni s NHK Easy News.

Doporučuji optimalizovat tvé Anki.

Není třeba se učit kanji a slovíčka zvlášť. Kanji se naučíš se slovíčky + ponořením. Můžeš pravděpodobně úplně vynechat balíček Kanji. A věnovat v Anki polovinu času.

Dále, jaký je smysl používat Anki, když označuješ karty, které znáš, jako Těžké? haha, smysl SRS je optimalizovat, jak trávíš čas opakováním faktů, nikoli je opakovat více, než je nutné.

Doporučuji přečíst všechny teorie za “Low-Key Anki” a nainstalovat doplňky, pochopíš, jak Anki funguje a také, jak je narušené. Matt vs Japan

Pro získávání nové slovní zásoby raději vytvoř si vlastní. U ~2700 slovíček jsi v komfortní pozici k tomu.

Moje doporučení je pokračovat v opakování karet z dané slovníkového balíčku, ale začít tvořit svůj vlastní větnový deck. Podívej se, co je “sentence mining” Matt vs Japan

(Pro představu, “1T” používané na té stránce je popsáno dříve v textu, můžeš jej najít ve vyhledávači.)

Obecně pokud se zaměřuješ na ponoření, doporučuji prostudovat celý Mass Immersion Approach quickstart průvodce a upravit své stávající metody tak, aby více odpovídaly tomu.

Netflix v Japonsku má japonské titulky pro Netflix v Japonsku mimo Japonsko, použij Netflixvpn. VPN, které řeší omezení přístupu na Netflix a jiné platformy ze zahraničí, jsou stále populárnější. Normálně TV služby jako TVer či Hulu nemohou být dostupné ze zahraničí. Mezi levné a stabilní možnosti patří právě uvedená Netflix VPN.

Díky, stáhl jsem si doplňky. Upřímně si myslím, že Anki mi bralo moc času a ničilo mi entuziasmus, takže tohle je požehnání.

Jseš mnohem dál než já, ale myslím, že sledování seriálu jako Terrace House by ti moc pomohlo.

Jak to? Přestal jsem na sledování TH. I když mé slovní zásoby a gramatika jsou na úrovni N4-N5, prostě jsem nerozuměl ničemu, co říkali, a bylo to frustrující.

Souhlasím, myslím, že bych měl věnovat více času gramatice a třeba i čtení, i když budu pravděpodobně používat doplňky Netflixu a sledovat seriály, abych současně procvičoval poslechové ponoření.

Ahoj,

Díky za tipy. Začlenil jsem doplňky Low Key Anki a myslím, že to zatím vyzkouším s ohledem na slovní zásobu a kanji balíčky – líbí se mi můj současný systém, protože pro mě je důležité zaměřit se na kanji zvlášť před tím, než je vidím ve slovech, což mi pomáhá si je lépe zapamatovat (chtěl bych si o tom přečíst více, vypadá to dobře, možná přejdu na větné karty). Myslím, že bych se měl podívat na větné kopání, vypadá to zajímavě, podle toho co jsem načetl. Díky!

Taky mi přijde, že můžu pokračovat ve studiu jako doposud a prostě přidat ponoření? Zdá se, že dělám, co popisuje průvodce, jen bez ponoření a s větším zaměřením na gramatiku (což mi osobně nevadí a považuji to za zajímavé v rozumných dávkách).