Proč nikdo nepoužívá Opera Browser

Stáhl jsem si ho a už uplynul týden. Podle mě má Opera nejunikátnější a nejlepší rozhraní. Také mě zaujalo, že je stabilní a nezpomaluje, ale viděl jsem pouze jeden problém – někdy překlad nefunguje.

Proč není Opera populární? (kromě soukromí)

Protože je společnost všude možně. Příliš mnoho verzí a změn směru a vývoje, pak stagnují. Vždyť jsou tu už přes dvacet let.

Dříve jsem ji používal před více než deseti lety na PC a pak jsem ji zkoušel na Androidu před asi 10 lety.. ale od té doby stagnují a nepodporují slušné pluginy.

Zkus IceRaven browser, pokud se ti líbí UI Opery… je to fork Firefoxu.

Zdá se, že OP si založil účet pouze proto, aby přesvědčil lidi, že mají používat Operu!

Taky se mi líbí UI Opery.

Protože se mi nelíbí, čím se za ta léta stala, a nechápu smysl mít dvě Google Chrome.

Nepoužívám ji často, ale je to jeden z 6 prohlížečů, které mám nainstalované.

Opera byla skvělá v letech 2011/2012 s Operou Mini.

Protože Firefox nativně podporuje rozšíření. Navíc nepotřebuji, aby mi data volala domů do Číny.

Možná má na to co do činění jejich integrovaná platforma pro reklamy?

Nebo tento špatný výchozí režim?

Proč nikdo – já ho používám. Začal jsem používat tento prohlížeč na PC téměř ve stejnou dobu, kdy byl teprve vydán. Dale to byl opravdu inovativní a špičkový. V té době (~1997) existovaly jen dva další prohlížeče kromě tohoto: Netscape Navigator a Internet Explorer. Ale oba prohlížeče neměly možnost mít více záložek. Opera byla prvním prohlížečem, který to uměl. Jasně, byl tu ještě jiný program (od čínských vývojářů): MyIE2. Ale ten nebyl tehdy samostatný prohlížeč, pouze základní doplněk Internet Exploreru. Když byl nainstalován, možnost mít více záložek se objevila i v IE.
Pak, po nějaké době, se tento program proměnil na samostatný a vývojáři změnili jméno. Tak vznikl Maxthon. Ještě dnes existuje.
A od té doby Opera prošla značnou změnou. Teď používá stejný “ENGINE”, který je použit v Chromium. Ale není kompatibilní s rozšířeními pro líný špionážní prohlížeč od Google. Nicméně Opera má mnoho vlastních výhod.

Styl může oslovit jistou sofistikovanost, ale tento prohlížeč postrádá integritu a mnoho prvků je nahromaděno. To je můj závěr o Operě, když byla na vrcholu. Podívej se na Vivaldi, je to stejné (chaos), protože tvůrci jsou bývalí vývojáři této Opery, ještě před Číňany. Neexistuje ucelená vize, působí to, jako by každý panel, každý funkční prvek vytvořil samostatný tým. Výsledkem je, že ačkoliv je nápad dobrý, nedokončenost je ještě otravnější. Případ, kdy tým postrádá tvrdého (i chamtivého) vůdce s dobrým vkusem.

Existuje jen jedna, a ta je téměř bezchybná. Jedna verze a prostě… funguje.

Z mého pohledu ano, ale z jiného… Není to žádná velká věc, jen to působí příliš starě a Opera GX je ještě starší :skull:

Pokud jsi ji stáhl před pár dny, co to přesně znamená “už to trvá 2 týdny”?

Kromě soukromí. Opera je provozována čínskou společností, což znamená, že polovina vlády má nosy v tomto prohlížeči. Tvůj prohlížeč je pravděpodobně nejslabším bodem při surfování na webu vůbec. Takže pokud máš problém s důvěrou v čínský software, nevidím smysl v jeho používání.

Mnoho inzerovaných funkcí nefunguje, například Opera “Flow” nefunguje měsíce ve stabilní verzi. Mnoho dalších chyb, které se nedějí v Chromu nebo Edgu. Přešel jsem na Edge kvůli integrovanému TTS a copilotovi.

Používám ho. Je super rychlý a pohodlný.

Pro mě je problém překlad a blokátor reklam. Ale podle mě má Opera nejlepší rozhraní ve srovnání s jinými prohlížeči.

Měl jsem s tím nějaké problémy, i když se mi líbila, ale po odinstalování jedné verze a stále mi chodily na plochu upozornění na opětovnou instalaci, už ji nikdy nebudu znovu instalovat. Pokud odstraním prohlížeč ze systému, nemá to být příležitost k skrývání reklam.

Nevím, jak to bylo před 10 lety, ale teď je to dokonalé. Stáhl jsem si IceRaven, ale rozhraní vypadá úplně jinak (více jako Kiwi Browser) a bohužel je pomalý a těžký.