Je to tak zvláštní. Vidím svého šéfa, jak reaguje na některé komentáře v Asana v 2:30 ráno. Co za fuck? Je to to, co musíte dělat, abyste se dostali dopředu? Mám skvělého šéfa, ale přece. Mám pocit, že se ho musím zeptat, co dělá v té době. Neudělám to, ale jsem prostě tak zvědavý, co způsobí, že se někdo probudí ve 2 ráno a chce odpovědět na nesmyslné e-maily a zprávy, které nejsou naléhavé.
Protože jsem celý den sledoval YouTube a zapomněl odeslat email.
Vlastním malý podnik se osmi zaměstnanci. Také jsem noční pták a zjišťuji, že jsem nejproduktivnější kolem půlnoci. Dříve jsem odesílal e-maily v jakoukoli hodinu, předpokládal jsem, že moji zaměstnanci odpoví, když začnou pracovat ráno.
Jednou mi však zaměstnanec řekl, že někdo jiný ve firmě, se kterou pracujeme, jim poslal e-mail uprostřed noci a cítil, že musí odpovědět okamžitě. Naprosto to změnilo můj pohled.
Vždy jsem považoval e-mail za asynchronní formu komunikace a lidé mohou odpovědět, když mají čas. Nikdy jsem nečekal, že mé pozdní noční e-maily budou vnímány jako práce pro lidi, když jsou ve svém vlastním čase. Myslím, že to může být věc generace. Jsem generace X, zatímco zaměstnanec, který to zmínil, je mileniál. Podezřívám, že starší lidé vidí e-mail jako nestárlivé komunikace.
Nyní používám plánovací funkci svého e-mailového programu a naplánuji své e-maily, aby šly ven na začátku pracovního dne.
-
Nespavost a pravidlo, že pokud to vidím, odpovím.
-
Děti. Péče o děti, uklidnění všech doma, rychlý odpočinek a zpět k vyřizování e-mailů, to bude kolem té doby dobré.
-
Workoholik. Zvyk nebo OCD, aby nedrželi míč, předali ho dál, aby věci plynuly. Jako potřeba zamést všechen prach, aby se neusazoval, a doufání v efektivitu, což znamená, že čím dříve je to pryč z talíře, tím více času mají lidé na řešení dalšího kroku.
-
Je to velmi podobné běžci, rychlosti, kterou nelze zastavit. Jakmile se zastaví, zhroutí se a už nemůže běžet se stejným tempem. Protože motor a převody jsou zahřáté, pokračuje to v běhu.
Dříve jsem to dělal, protože bylo těžké znovu usnout s vědomím, že budu muset ráno odpovědět.
To mi připomíná toho šéfa, který poslal e-mail s tím, že „tohle je moje nejlepší práce. Nemám žádná očekávání, že odpovíte mimo pracovní hodiny. Pracujte, když vám to vyhovuje, a odpovídejte mi jen tehdy, když pracujete.“
Myslím, že někteří lidé si myslí, že to vypadá, jako by byli online 24/7 a to je dobrá věc. Myslím, že je to naprostá hloupost.
Všiml jsem si toho hodně u svých amerických kolegů. Tady v evropském týmu se většina z nás úplně odpojuje v 18:00 a nic nekontrolujeme až do dalšího dne ráno cca v 9:20, po první ranní kávě.
Někteří jsou produktivnější v noci, když nemají rušivé přerušení.
Někteří lidé jsou noční ptáci. Někteří dělají nejlepší práci pozdě v noci a mají problém přestat, jakmile jsou v rytmu.
Eh, dělal jsem to, abych odvedl mysl od stresu. Například když jsme s mým synovcem čekali v pohotovosti, až jej přijmou, odpověděl jsem na pár pracovních e-mailů, zatímco on spal, abych si od práce trochu odpočinul a nemusel se starat o to, čeho nemohu ovlivnit.
Možná váš šéf měl nespavost atd. Nikdy nevíte, čím lidé procházejí. Takže předpokládat, že dělají toto jen proto, že se chtějí dostat dopředu, může být mylné. Někteří lidé používají práci jako způsob, jak odvrátit svou mysl od životních starostí. Aby mohli ovládat to, co můžou, a nemeditovali nad špatným.
Jen říkám, že existují i jiné důvody než jen touha dostat se dopředu.
Pro mě je to protože jsem noční pták a tak si mohu během dne dělat jiné věci (také nepracovní). Radši trávím více času s rodinou během dne a zašedám nudné věci pozdě v noci, když všichni spí. Obvykle ty e-maily naplánuju na odeslání ráno.
Zeptal jsem se nějakých kolegů, proč to dělají, a mám PM, který mi často odpovídal mezi 22. a 24. hodinou. Jeho odůvodnění bylo, že si obvykle dávají hodinu nebo více na prozkoumání e-mailů večer a v závislosti na důležitosti odpoví, protože pokud ne, zapomene to druhý den. Teď, když jsem na pozici PM, to trošku chápu, jsou dny, kdy mám stále asi 100 nepřečtených e-mailů. Ale snažím se klást větší důraz na svůj volný čas než na práci, ale párkrát jsem odpověděl večer, protože jinak bych na to neměl hlavu, ale naplánuji si, aby e-maily přišly první věc ráno. Takže některé dny pošlu ráno 20 e-mailů už v 7:00.
Pracuji ve globální společnosti, proto dostávám e-maily po celý den i večer. Není očekáváno, že odpovím, pokud nejsem v práci. Někdy na něčem pracuji a chci to dokončit, ale čekám na odpověď z Asie. Hledám v tom e-maily večer a pokud potřebuju něco objasnit, odpovím. Upřímně, někdy je jednodušší poslat e-mail během jejich pracovní doby, abych nemusel čekat 24 hodin na odpověď. Může to zdržet splnění termínů a dokončení projektů.
Také odešlu e-mail, pokud si na něco vzpomenu, ale obvykle to je moje připomínka, co mám udělat, když přijdu do práce.
Můj šéf je úžasný a je velmi flexibilní s mými pracovními hodinami, takže pokud potřebuji zavolat v noci nebo jsem celý den v jednáních, prohlédnu si svůj inbox v noci, abych mohl začít s čistým štítem další den.
Nikdy neočekávám odpověď, pokud osoba není v práci, takže i když pošlu nebo dostanu e-mail, nikdy jsem necítil tlak odpovědět. Pokud je to skutečně nouzové, dostanu buď zprávu v Teams nebo SMS na mobil. Tyto případy jsou vzácné a nikdy jsem nebyl zneužit.
Zkoušel jsem nastavit, aby mé e-maily byly odeslány v určitý čas, ale nastavení mého počítače to brání, pokud se nepřihlásím přes VPN, a pak zůstávají v odeslané poště, nikdy se neodešlou.
huh, nevím… to může být problematické, ale nemusí být. Pokud nikomu nevadí, že občas spím do 11 a dělám tříhodinové přestávky, kdykoli chci, je mi jedno posílat zprávy ve 2:30 ráno. Problém je, když se to děje v týmu s běžnými pracovními hodinami.