Je to tak divné. Vidím svého šéfa, jak odpovídá na nějaké komentáře v Asaně ve 2:30 ráno. Co to sakra? Je to to, co musíte dělat, abyste se dostali dopředu? Mám skvělého šéfa, ale pojďme. Mám pocit, že se musím zeptat, co dělá v tu dobu. Neudělám to, ale jsem prostě tak zvědavý, co způsobí, že někdo se probudí ve 2 ráno a chce odpovědět na hloupé e-maily a zprávy, které nejsou naléhavé.
Protože jsem celý den sledoval YouTube a zapomněl poslat e-mail.
Vlastním malý podnik se osmi zaměstnanci. Jsem také noční pták a zjistil jsem, že jsem nejproduktivnější kolem půlnoci. Dřív jsem posílal e-maily ve všech hodinách, předpokládajíc, že moji zaměstnanci odpoví, až začnou ráno pracovat.
Jednou mi však jeden zaměstnanec řekl, že někdo jiný v naší firmě mu poslal e-mail uprostřed noci a cítil, že musí odpovědět okamžitě. To úplně změnilo můj pohled.
Vždy jsem vnímal e-maily jako asynchronní formu komunikace a lidé mohou odpovědět, kdy mají čas. Nikdy jsem nepřišel na to, že mé pozdní noční e-maily by mohly být vnímány jako žádost, aby lidé pracovali ve svém volném čase. Myslím, že to může být věkem. Jsem generace X, zatímco zaměstnanec, který to zmínil, je mileniál. Podezřívám, že starší lidé mají tendenci vnímat e-mail jako neurgentní komunikaci.
Teď používám funkci plánování svého e-mailového programu a naplánuji odpovědi tak, aby byly odeslány na začátku pracovní doby.
-
Nespavost, a platí pravidlo, že pokud to vidím, odpovím.
-
Děti. Péče o děti, uklidnění všech doma, rychlý odpočinek a zpět k čištění e-mailů, to bude kolem toho času dobré.
-
Workoholik. Zvyk nebo OCD, aby se neslíply, předali míč, aby věci plynuly. Jako potřeba zamést všechny prachy, aby se nenasčítaly, a doufání v efektivitu, což znamená, že čím dříve to opadne, tím víc času mají lidé na řešení dalšího kroku.
-
Je to velmi podobné běžci, tempo, které nemůžeš zastavit. Jakmile zastavíš, zhroutíš se a nemůžeš běžet s tím samým tempem. Protože je motor a převody teplé, běží dál.
Dřív jsem to dělal, protože bylo těžké jít zpět spát, když jsem věděl, že se ráno musím probudit, abych na to odpověděl.
Toto mi připomíná toho šéfa, který poslal e-mail s tím, že ‘toto je, kdy pracuji dobře. Nemám žádná očekávání, že odpovíte mimo vaše pracovní hodiny. Pracujte, kdy vám to vyhovuje, a odpovězte mi, když pracujete.’
Myslím, že někteří lidé si myslí, že to vypadá, jako by byli 24/7 online a že je to dobrá věc. Myslím, že je to hrozněTrapné.
Vidím to hodně u svých amerických kolegů. Tady v týmu Evropy většina z nás úplně odpojí ve 6 večer a nic nezkontrolujeme až do dalšího dne kolem 9:20 ráno, po první pracovní kávě.
Někteří jsou produktivnější v noci, když nemají rušení od častých přerušení.
Někteří jsou noční sovy. Někteří dělají nejlepší práci pozdě v noci a mají potíže s přestáváním, když mají rozběh.
Eh, dělal jsem to, abych odvedl mysl od stresu. Například když jsme s mým synovcem čekali v pohotovosti, až ho uvidí, odpověděl jsem na pár pracovních e-mailů, zatímco spal, abych se nemusel starat o to, co nemohu ovlivnit.
Možná měla tvá šéfka nespavost, atd. Nikdy nevíš, čím lidé procházejí. Takže předpokládat, že to dělali čistě proto, aby se dostali dopředu, může být špatné. Někteří lidé používají práci jako způsob, jak odvést mysl od starostí života. Aby mohli ovládat to, co mohou, a nemyslet na špatné věci.
Jen říkám, že existují jiné důvody než jen touha být napřed.
Pro mě je to proto, že jsem noční sova a to mi umožňuje dělat jiné věci během dne (také ne pracovně). Raději strávím víc času s rodinou během dne a později v noci, když všichni spí, dělám nudné věci. Obvykle naplánuji tyto e-maily na ráno.
Zeptala jsem se některých kolegů, proč to dělají, a mám manažera, který mi často odpovídal ve 22:00-00:00. Jeho důvod byl, že si obvykle odpoledne nejprve pročte e-maily asi hodinu nebo dvě, a podle důležitosti odpoví, protože pokud to neudělá, zapomene to na to další den. Teď, když jsem na pozici manažera, to trochu chápu, jsou dny, kdy mám stále kolem 100 nepřečtených e-mailů. Ale snažím se vážit si svého volného času víc než práce, i když občas odpovím večer, protože jinak bych na to neměl hlavu. Naplánuji však zprávu, aby přišla první věc ráno. Takže někdy pošlu 20 e-mailů hned ráno v 7.
Pracuji pro globální společnost, takže dostávám e-maily během dne i večera. Není očekáváno, že odpovídám, pokud nepracujete. Někdy pracuji na něčem a chci to dokončit, ale čekám na odpověď z Asie. Tyto e-maily hledám večer a pokud potřebuji vysvětlení, odpovím. Upřímně, někdy je snažší poslat e-mail během jejich pracovní doby, abych nečekal další den na odpověď. Může to zdržet splnění termínů a dokončení projektů.
Také pošlu e-mail, pokud si vzpomenu na něco, ale to je obvykle proto, abych si připomněl, že musím něco udělat.
Můj šéf je skvělý a je velmi flexibilní s mojí prací, takže pokud potřebuji zavolat večer nebo jsem celý den v schůzkách, projdu si večer inbox, abych mohl začít nový den čerstvý.
Nikdy neočekávám odpověď, pokud není třeba, a i když pošlu nebo dostanu e-mail, nikdy necítím tlak odpovědět. Pokud je to opravdu nutné, kontaktuji přes Teams nebo pošlu SMS na mobil. Tyto případy jsou velmi vzácné a nikdy jsem nebyl zneužit.
Snažil jsem se nastavit, aby se e-maily odesílaly v předem stanovený čas, ale nastavení mého počítače mi to neumožňuje, pokud se nepřihlásím přes VPN, a pak zůstávají v odesílací poště, aniž by byly odeslány.
huh, nevím… to může být problematické, ale nemusí být. Pokud nikomu nevadí, že občas spím do 11 a dělám tříhodinové přestávky, kdy chci, jsem v pohodě s odesíláním zpráv ve 2:30 ráno. Problém je, když se to děje během pracovního týdne s pravidelnými pracovními hodinami.
Několikrát jsem se vzbudil uprostřed noci a přál si, abych mohl opravdu něco dělat bez toho, aby mě lidé volali každé dvě hodiny nebo žádali o to či ono.
Pracuji v noci, takže si naplánuji odeslání na 8:00 ráno.
Naplánujte své e-maily na pozdní večer, aby si šéf myslel, že pracujete do pozdní noci, zatímco jste ve skutečnosti v posteli.
Prodali svou duši, aby se dostali na takovou úroveň, a ztratili kontakt s realitou.
Přísahám, že jsem slyšel, jak někdo řekl, že naplánoval automatické odesílání e-mailů pozdě v noci, aby oklamal a obsadil svou zlostnou šéfovou, která neustále odpovídala na e-maily až do noci.
Přestal jsem to dělat s jednou výjimkou. Jsem v USA, ale část naší skupiny je v Indii. S časovým rozdílem to může trvat dlouho, než se vyřeší některé otázky. Takže pokud přetrvává problém, hledám odpovědi na tyto e-maily, protože okamžitá odpověď může znamenat ztrátu dne na vyřešení. Samozřejmě nejrychlejším způsobem je schůzka, ale ta obvykle znamená pozdní noc nebo brzké ráno pro obě strany. Všechno záleží na tom, jak moc je mi líto vyřešit problém.