Jeden z rodičů mého kamaráda právě oklamal někdo, kdo předstíral, že je jejich ISP, přesvědčil ho, aby si stáhl a nainstaloval hotspot shield a AnyDesk, než můj kamarád uslyšel ho na telefoně a odpojil ho.
Snažím se jenom pochopit, jaký by mohl být další krok? Mohli ho požádat o instalaci hotspot shield, aby se vyhnuli ISP webfiltru?
Bylo to pravděpodobně jen běžné scamování technické podpory. Chtějí, abys myslel, že máš problémy s počítačem nebo routerem (i když žádné problémy nejsou), poté, co tyto problémy opraví, chtějí ti účtovat za své “služby”. Částí jejich postupu je připojení na tvůj počítač na dálku (například AnyDesk nebo jiné legitimní nástroje pro vzdálený přístup). To je vše. Občas, ale méně často, se mohou pokusit na tvém počítači udělat něco špatného, například ukrást soubory s hesly, zamknout tvůj počítač a vydírat tě, atd.
Buď je to FAKE verze, nebo je to nastaveno tak, aby směrovalo provoz přes jejich server, aby mohli poslouchat.
On hledal způsob, jak se vzdálit na dálku na počítači s omezenými schopnostmi, aby ho případně mohli zásahové orgány sledovat.
Hotspot VPN nevstupuje “na dálku” do počítače.
On hledal způsob, jak se vzdálit na dálku na počítači
Ano, to je modus operandi všech scammerů technické podpory.
s omezenými schopnostmi sledování, pokud by se zásahové orgány zapojily
Ne, to není potřeba. Není žádný rozumně praktický způsob, jak sledovat spojení na dálku zpět ke scammerovi, takže není třeba, aby scammer technické podpory podnikal kroky, které by se snažily omezit (neexistující) schopnost sledovat spojení zpět k nim. Pokud by skutečně scammer cítil potřebu skrýt svou IP adresu, mohl by použít IP proxy a poté by mohl použít jakýkoli bezplatný software pro vzdálený přístup.
ano, a AnyDesk nemůže vytvořit VPN tunel, který by měl útočník použit ke skrytí odhalení nebo sledování. Vidíš už svou chybu nebo to mám upozornit?
Zkus číst víc než jen název příště JR.
Dobře, vysvětli tedy kombinaci VPN a vzdáleného softwaru.
Žádná chyba není. Hotspot VPN nelze použít pro vzdálené připojení. Četl jsem celý příspěvek.
Tady není problém VPN. Volají a říkají, že máte problémy s vaším routerem nebo počítačem. Připojí se k vašemu počítači, aby vám ukázali nesmysly, které vás přesvědčí o problémech. Instalují různé programy, které nepotřebujete a o které jim doopravdy nejde. Za jejich “služby” vám účtují asi 200 dolarů. To je vše. Je to jeden z nejčastějších scamů na světě. Samozřejmě, že cílem mohl být něco jiného, ale proč spekulovat o něčem jiném, když OP popsal modus operandi jednoho z nejčastějších scamů.
Hotspot shield je VPN. Takže to je, kde se VPN uplatnila. Neviděl jsi to?
Není to relevantní, nevidíš to? Podívej se, pravděpodobně se jedná o běžný scam technické podpory. Je MOŽNÉ, že to je něco jiného než běžný scam technické podpory? Jistě, je to možné. Ale NENÍ NIC, co by naznačovalo, že to OP popsal, i když instalace “hotspot shield”. Pokud je to něco jiného než běžný scam technické podpory, pak by OP měl hrát loterii. Pořád je to pravděpodobnější než výhra v loterii, což je velmi nepravděpodobné.
Jak to, že to není relevantní? Scammer technické podpory jsou hackeři. To je to samé, co jsem říkal - někdo se snaží získat přístup k počítači z škodlivých důvodů. Jasně vám instrukce k instalaci VPN a vzdáleného ovládacího softwaru. Tak co tomu říkáš?
Mám přibližně 15 let zkušeností s scammer technické podpory. Většina případů je důsledkem přesvědčení, že jsou s tvým počítačem nebo routerem problémy, a pak za to účtují poplatek. Pokud si googlíš scam technické podpory, najdeš stovky videí na YouTube. Je MOŽNÉ, že v případě OP skutečně chtěli, aby si nainstaloval VPN, aby ho mohli využít pro nějaký účel? Jasně, je to možné, ale podle toho, co OP napsal, je to stejně pravděpodobné, jako že někdo vyhraje v loterii.
Jsi scammer technické podpory naštvaný, že jsme odhalili tvůj trik kamaráde?
Človeče, proč se nepodíváš na mou historii příspěvků zde…