Ahoj,
Momentálně mám doma NAS s cloudovými zálohami na iDrive, ale zvažuji druhé NAS na jiném místě. Četl jsem, že není dobré vystavovat NAS na internetu a měl jsem špatnou zkušenost s NAS WD MyBook, který se zablokoval a přišel jsem o všechna data kvůli bezpečnostnímu exploitům, které WD nemohlo opravit.
U mě doma mám Netgear Orbi Pro SXK50 s velmi problematickým VPN serverem, takže pravděpodobně vyměním za ASUS XT9 nebo ET9/XT12. NAS je starý desktop s i5 s Windows. Druhá lokalita má pouze ISP router a přidám základní NAS ASUSTOR nebo QNAP s 2 pozicemi.
Jak udělat, aby si NAS mohly vzájemně povídat a nezveřejňovaly NAS na druhé lokalitě na internetu? Může se připojit přes VPN do mé domácí sítě? Pokud ne, jak vytvořit VPN server na druhé lokalitě, aby se k němu mé NAS mohlo připojit?
Pokud váš router (SXK50/XT9/ET9/XT12) podporuje OpenVPN, nejjednodušší řešení je pravděpodobně nastavit OpenVPN server na něm a nechat NAS v druhé lokalitě běžet OpenVPN klienta. Výsledek by měl být, že NAS získá tunelové rozhraní s IP adresou ve vaší domácí síti, což umožní oběma NASům komunikovat. Jediným otevřeným portem v tomto nastavení je OpenVPN server na vašem routeru, takže pokud je správně nakonfigurován, měli byste být v pohodě.
Jo, to jsem si myslel. OpenVPN na mém Orbi je nespolehlivý (nebo možná mi něco chybí), ale myslím, že routery ASUS podporují více protokolů včetně WireGuard, který by mohl být pro tento případ bezpečnější a rychlejší.
Nejsem si jistý, jestli tyto základní NAS s 2 pozicemi mají VPN klienty a jestli záleží na tom, která síť je klient a která server.
Jo, to by také fungovalo. Myslím, že ASUSTOR má OpenVPN přímo z krabice a vypadá to, že podporuje i WireGuard od ADM 4.2 VPN | ASUSTOR NAS. QNAP to zvládne také přes QVPN, předpokládám.
Díky!
Ověřil jsem si na jejich stránce podpory, že nejlevnější ASUSTOR, o kterém uvažuji, má dostupnou aktualizaci na ADM 4.3, takže by to mělo být v pohodě.