Nadpis to všechno říká. Zvažuji přechod z PIA na Proton. I když nemám co skrývat, nejsem velkým fanouškem mateřské společnosti PIA a všech těch pochybností, které jsem o nich slyšel. Také nejsem 100 % spokojený s jejich službou. Všímám si, že když používám PIA, musím řešit nesmyslné množství captcha a streamovací služby občas fungují, občas ne. Stojí to za to přejít na Proton? Jak se v porovnání s PIA jeví podle vás? Důležité je, že chci také přejít z Dashlane na ProtonPass jako správce hesel. Stojí za to jít rovnou do plného balíčku Proton?
Přechod jsem udělal před několika lety. Obecně řečeno, Proton fungoval celkem dobře. Ale stejně budete dostávat captcha.
Před dvěma lety jsem přešel z PIA na Proton a myslím, že je to o dost lepší. Udělejte ten přechod.
co se týče “celého balíčku”, je v něm 500 GB úložiště (ProtonDrive), stejně jako poštovní a VPN služby, je to pro mě výhodné (ačkoli ještě nemohu používat Drive s běžnou zálohou Linuxu). Velká výhoda pro mě je, že Protonmail je finančně bezpečná, zavedená a rostoucí služba (technický soubor služeb). Není tak snadno ovládnut větším konglomerátem, jak tomu bylo u PIA (teoreticky Apple, Google nebo M$ by mohli koupit jakoukoli společnost, ale mají své vlastní internetové sady; odkoupení je v tomto případě velmi nepravděpodobné). Mnoho lidí porovnávajících VPN nevěnuje pozornost otázce “bude služba koupena” a to není malá věc, pokud do toho chcete investovat roky. A pak jsou zde obavy o bezpečnost: bude společnost, která ji koupí, respektovat vaši smlouvu?
Ať používáte jakoukoli VPN, budete mít problémy s captcha. Některé mohou mít víc problémů než jiné, ale nakonec, když je takové množství požadavků z jedné IP, je to podezřelé například pro Google, který captcha řídí.
Před rokem jsem přestoupil z PIA na Mulvad a o rok později na Proton.
Byl jsem spokojen,
Jak již uvedli ostatní, dostanete captcha a některé stránky blokují některé IP adresy. Webové stránky vidí, odkud proudí návštěva, a když se několik set lidí propojí z jedné IP, spustí to bezpečnostní kontroly.
Nevedu veškerý svůj provoz přes VPN, moje banka ví, kdo jsem, můj ISP ví, kdo jsem, není třeba všechno provozovat přes VPN.
Možná pokud nejste doma a používáte nedůvěryhodnou síť? Nyní jsem v práci s ničím a absolutně používám Reddit přes VPN,
Doma poskytuji specifický provoz z konkrétního stroje přes VPN a nikdy ho nepletu s provozem, který mě identifikuje.
Právě jsem přecházel na Proton Unlimited (na 2 roky, protože to bylo levnější). Moje dosavadní dojmy:
VPN: používal jsem PIA a jsem rád, že jsem přešel. Rychlost se zdá lepší a je více serverů. Také jsem zjistil, že mohu nyní sledovat Netflix v jiných zemích.
Pošta: používám Gmail a pomalu přecházím. SimpleLogin je skvělý. Koupil jsem si vlastní doménu a měním všechny předplatné na jedinečné adresy. Zatím jsem nezaznamenal žádné problémy.
Heslo: používám Keepass a budu ho používat i nadále, zatímco hodnotím Pass. Chybí zde složky, což je problém, protože mám mnoho duplicitních přihlašovacích údajů pro různé klienty atd. Celkově funguje dobře s doplňkem Firefox pro přihlašování na webové stránky. Jsem opatrný.
Drive: to je na dobré úrovni. Užitečné pro bezpečné sdílení souborů napříč platformami. Fotky zatím nezkoušel, ale vypadají slibně.
Kalendář: ještě ho moc nevyzkoušel, takže nemám názor.
Považuji Dashlane za drahé ve srovnání s konkurencí, to by byla moje priorita – přejít na ProtonPass nebo Bitwarden.
Nikdy jsem PIA nepoužil kvůli výše zmíněnému důvodu. Kape Technologies mají velmi pochybné pozadí, o čemž svědčí tento článek https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2015/06/09/from-israel-unit-8200-to-ad-men/#77eda5ba26e2
Dlouhodobě používám Proton Mail a nedávno jsem přešel na plnou Proton, hlavně kvůli své pověsti v oblasti soukromí a bezpečnosti. V minulosti jsem používal řadu VPN včetně NordVPN, ExpressVPN a Surfshark. Měl jsem problémy s výpadky, které technická podpora řešila, ale nakonec se vzdala.
Proton VPN je podle mé zkušenosti nejrobustnější a nejspolehlivější VPN a při zakoupení neomezené předplatného získáte výhody Drive, Pass atd. levněji než nákup samostatně u jiných společností.
Existuje způsob, jak snížit nebo úplně odstranit počet captcha?
Jak je to lepší, pokud mi to nevadí, ptám se.
Před měsícem jsem si zakoupil Unlimited.
- VPN: běží na Androidu, iOS, Synology a Windows. Necítím velký pokles rychlosti. A nezdá se, že by to výrazně ovlivnilo výdrž baterie na telefonu nebo tabletu. Přemýšlel jsem o instalaci na router (asi bych musel koupit jiný), ale nejdřív chci zjistit, co funguje a co ne. Například když chci na BBC sledovat něco na televizi, aplikace mi nic nezobrazí (nejsem v UK). A to není jediný problém.
- Pošta: téměř úplně jsem opustil Gmail. Nainstaloval jsem jednu svou doménu s Proton Mail a jinou s SimpleLogin. Tento víkend jsem importoval přes 200 Mailových adres jako alias v SimpleLogin. Mám stále aktivní catch-all, aby se automaticky vytvářely aliasy, ale v budoucnu to vypnu (spam!).
- Proton Pass: myslím, že pokud používáte složky, já je nazývám skupiny, a mám je ve Vaults (méně než 20, teď je reorganizuji). Udělal jsem chybu a importoval databázi KeePass do Proton Pass, což vedlo ke vzniku jednoho Vaultu se asi 700 položkami. Miluji, že je to jednodušší pro použití napříč platformami. A vím, že moje databáze je bezpečněji uložená, než bych to dělával s KeePass. Ale nevyužívám jeho plný potenciál.
- Drive mi funguje. Užitečné pro bezpečné sdílení souborů napříč platformami. Ještě jsem nezkoušel Docs, ale vypadá slibně.
- Kalendář: včera jsem importoval svůj Google kalendář s více než 5000 položkami. Ještě nehodlám používat na plno, je tam moc chybějících funkcí.