Používáte cloudfare tunel nebo VPN jako tailscale nebo wireguard? Proč si vyberete jedno nad druhým?
Používáte cloudfare tunel nebo VPN jako tailscale nebo wireguard? Proč si vyberete jedno nad druhým?
wireguard protože nikdo jiný nemusí vědět, jaké služby běžím ve své místní síti
Nejsem si jistý s ostatními, ale já používám Tailscale k připojení ke službám ve své místní síti a Cloudflare tunel pro aplikace, které dám online.
Poměrně jednoduchá odpověď: Wireguard.
Proč? Je nejrychlejší ze všech, funguje na téměř všech zařízeních, je nezávislý na třetí straně jako Tailscale s OICD nebo jiným IDP. Tailscale je vhodný, když jste za CGNAT a nechcete VPS s Wireguard serverem někde s pevnou IP, jinak podle mého názoru nemá mnoho využití. Jsem si vědom, že dostanu dislike od lidí chválejících principy zero trust Tailscale a ostatních, ale vždy zapomínají, že zero trust můžete dělat i desetiletí s jakýmkoli síťovým vybavením (VXLAN) a přidat Wireguard. Můžete dokonce provozovat Wireguard ve své místní síti, aby jste šifrovali nešifrovatelný provoz jako NFS.
Zkontrolujte za pár hodin /u/Silencer306, tento komentář bude mít několik, ne-li hodně dislikeů.
Wireguard.
Protože rád hostím všechno sám, proč bych měl používat jinou službu třetí strany?
Wireguard (+ VPS jako Wireguard-Brána s pevnou IP na mém domácím síťovém připojení)
- Bez Cloudflare, protože nechci, aby mi man-in-the-middle rozbil certifikáty
- Bez Tailscale, protože používám OPNsense a chci mít úplnou kontrolu nad svou sítí
- Bez přesměrování portů s reverzním proxy, protože nedůvěřuji dostatečně zabezpečeným samostatným projektům na GitHubu
Ale používám své samostatné aplikace pouze na svých vlastních zařízeních. Jinak by také mohla být možnost reverzního proxy s přísným 2FA / Forward-Authentication.