Toto je spíš teoretická otázka.
Nedávno jsem přidal svého otce do své domácí VPN Wireguard a vzpomněl jsem si, že mi řekl, že když je v práci, připojuje svůj telefon k wifi připojení pracoviště, aby ušetřil data v mobilu. Přemýšlel jsem, měl bych mu říct, aby aktivoval VPN pokaždé, když je připojen k té wifi, aby zašifroval a ochránil svá data?
Nemyslím si, že někdo na té wifi odposlouchává, ale nikdy nevíte, a pokud aktivací VPN (která je v podstatě na jedno kliknutí) je jeho provoz zašifrovaný a bezpečnější, pravděpodobně mu řeknu, aby to dělal.
Vím, že odpověď je pravděpodobně ano, protože VPN to dělá, ale protože jsem ji používal hlavně k propojení uzlů vzdálených od sebe, nikdy jsem se nezajímal o bezpečnostní a soukromí vlastnosti.
Děkuji předem.
Na okraj. Mám instanci pihole vedle své VPN. Všechna zařízení mé rodiny používají Wireguard při pohybu a Wireguard ukazuje na můj pihole pro DNS. Bezpečné a s blokováním v pěkném balíčku.
Ano, měl by VPN používat na jakékoli veřejné wifi, zašifruje a zakryje jeho data před zrakem zaměstnavatele.
Je pravděpodobnější, že ho ublíží naštvaný zaměstnanec IT než zaměstnavatel, ale nikdy nevíte.
Díky! Mimochodem, aby veškerý provoz šel přes VPN na telefonu, musím nastavit AllowedIPs na 0.0.0.0/0, že? Všiml jsem si, že jsem to předtím na konfiguračním souboru na telefonu nedělal…
Jsem nový v Wireguardu, ale myslím, že je to správně, avšak hodně mobilních zařízení teď používá IPV6, takže to chcete zahrnout i tam
0.0.0.0/0, ::/0
Dobře, díky!! Tohle jsem taky nováček