Používání Mac Mini jako brány VPN

Mám Mac Mini server z roku 2012 (ten s čtyřjádrovým i7) a přemýšlím, jestli bych ho nemohl použít jako velmi drahou bránu serveru. Zkoušel jsem intenzivně používat Asus RT-AC68U, ale nedávalo to požadovaný výkon, takže mě napadlo, jestli bych pomocí volného Thunderbolt na gigabitovou Ethernet mohl přeměnit tento zařízení na velmi výkonnou bránu.

Co jsem na svém Mac Mini udělal na jednom bodě, bylo nainstalovat VMware Fusion a provozovat v něm virtuální instanci Sophos UTM - můžete běžet prakticky cokoli (PFSense atd).

Můžete zkusit místo VMware VirtualBox, pokud chcete ušetřit peníze :slight_smile:

Můžete nainstalovat OS X server z obchodu App Store. Má vestavěnou funkci VPN serveru s podporou L2TP nebo PPTP.

Mac nenabízí dostatečnou flexibilitu na to, aby mohl být routerem, mohli byste dělat základní směrování s pevnými trasami, ale nemyslím si, že má nativní způsob NATování vašeho provozu apod.

Vaší nejlepší volbou by bylo buď spustit VM (vmware/parallels), který to lépe zvládá, nebo zkusit nainstalovat jiný OS přímo na váš Mac Mini.