Mám Mac Mini server z roku 2012 (s čtyřjádrovým i7) a přemýšlím, jestli bych ho mohl použít jako velmi výkonnou bránu. Zkoušel jsem Asus RT-AC68U, ale nedávalo požadovaný výkon, tak jsem přemýšlel, jestli bych ho pomocí volného Thunderboltu na gigabitový Ethernet mohl změnit na velmi výkonnou bránu.
Co jsem na svém Mac Mini jednou udělal, bylo nainstalovat VMware Fusion a spustit virtuální instanci Sophos UTM - Můžeš spustit téměř cokoli (PFSense, atd).
Můžeš zkusit místo VMware VirtualBox, pokud chceš ušetřit peníze ![]()
Můžeš nainstalovat OS X Server z App Store. Má zabudované funkce VPN serveru s L2TP nebo PPTP.
Mac neposkytuje dostatečnou flexibilitu pro fungování jako router, můžeš dělat základní směrování s pevnými trasami, ale nemyslím, že má nativní způsob NAT-ování tvého provozu apod.
Tvoje nejlepší volba by byla buď běžet VM (VMware/parallels), který to dělá lépe, nebo zkusit nainstalovat jiný OS přímo na svůj Mac Mini.
Nechci říct, že chci poskytovat VPN server, spíš že chci, aby veškerý provoz opouštějící domácí síť byl směrován přes VPN, pokud to dává smysl, protože zařízení od výchozí konfigurace VPN nepodporuje.
Potřebuji mít Mac OS X k dispozici, používám ho k kompilaci aplikací, ale nejsem si jistý, co bych v tomto případě dělal.