Postava, kterou jsem po přečtení znovu úplně jinak posuzoval?

Přiznám se, že jsem byl v té své “nejsem jako jiné holky” éře (uf, vím) když vyšlo HBP a Lavender začala chodit s Ronem. Nesnášel jsem ji, protože nebyla jenom holčička a populární, ale “ukradla” Rona Hermioně.

Po přečtení jako dospělý… wow. Takový obrat. Jako každý jiný oblíbený (nebo milovaně nenáviděný) charakter, má i ona své chyby. Jasně, mohla být trochu marnivá. Jasně, smála by se těm, koho považovala za divné, jako Luna. A ano, byla očividně žárlivá a ohrožená Hermioninou blízkou přátelstvím s jejím přítelem. Ale budeme předstírat, že jsme nikdy nezávistiví (nebo marniví, nebo někdy dokonce zlí)?

Lavenderino jediný zločin je to, že je dívka, s kterou Ron chodí, místo Hermiony. Poprvé, když jsem si HBP přečetl jako dospělý, cítil jsem s Lavenderem, jak špatně s ní Ron zachází během jejich jednostranného vztahu. Zatímco když jsem byl dítě a četl to poprvé, považoval jsem její chování za humorné a zasloužené.

Spravedlnost pro Lav-Lav! Byla odvážná mladá žena, která bojovala v bitvě o Bradavice a TÉMĚŘ ZEMŘELA rukou nejzákeřnějšího vlkodlaka v Británii, když jí bylo sotva přes dvacet.

Och, určitě Fleur! Byl jsem vždycky o něco mladší než hlavní trio, když jsem četl knihy, takže jejich vnímání bylo i moje. Frustroval jsem se s nimi u GoF-HBP. Po mnoha přečteních jsem viděl komplexnější dívku vědomou si své krásy, ale lehkovážnou o ní, protože věděla, že je mnohem víc.

Podobně jako tvé myšlenky ohledně Lavender! Jo, byla trochu marnivá a nikdy se nezdála, že by se skutečně s Hermionou sblížila, měla jen jedno zamilování a chodila s jedním klukem. Ta dívka bojovala v bitvě o Bradavice! A přitom si pamatuji srdcervoucí drama dospívající dívky, které je tak reálné, a přesto hloupé a nedůvodné.

Upřímně si myslím, že to vypovídá o schopnosti J.K. vytvořit opravdu skvělou ženskou postavu, která existuje nad rámec vnímání Harryho a jeho přátel. Oni odráží vysoké emoce a snadné stereotypy dětství a adolescencí, které se u většiny z nás objevují, ale JK do toho přidává dostatek textových důkazů, že jsou to NĚČÍ VÍCE, co přečtení s větší životní zkušeností je tak snadné vidět – ach! Není to vůbec tak!

Fleur :bouquet: a Lavender :hyacinth: moje milované :revolving_hearts: