Pomoc s vzdáleným přístupem s Proton VPN

Ahoj všem! Prosím, buďte na nováčka hodní. Jsem křehký. :squinting_face_with_tongue: Hledám laskavého, svatého mága sítě, který by mi pomohl s mým problémem. Čeká mě hodně práce, že ano? Heh. A to bude dlouhé, protože nejsem moc v krátkosti. Jsem docela schopný a Internet a tento subreddit jsou NAPROsto nápomocní, ale je tu tolik proměnných při řešení tohoto problému. Cítím se trochu poražený.

Detaily:

Můj hlavní stolní počítač s Windows 11 slouží zároveň jako Plex server. Mám také modem router Xfinity xFi gateway WiFi. Používám také Proton VPN. PC je vždy připojen přes kabel. Nejsem si jistý, jestli je to relevantní, ale myslím, že to zmíním.

Zcela nezávisle na Plexu se můj počítač začal chovat nestabilně / pomalu / zpomalovat a myslel jsem si, že je čas na obnovu systému Windows. Rozhodl jsem se pro reinstalaci Windows, aniž bych zasahoval do mých souborů. Reinstalace proběhla v pořádku, ale jakmile jsem byl zpět v provozu a nainstaloval všechny své obvyklé aplikace, dostal jsem stížnost od bratra, že Plex je offline. Bohužel, nemám žádnou dokumentaci a nemám dobrou paměť, jak jsem ho spustil naposledy, ale mám nápad.

Před reinstalací Windows vše fungovalo perfektně, bez problémů, po dobu 2-3 let. Jsem si dost jistý, že všechna nastavení routeru jsou taková jako vždy. Windows jsem reinstaloval, router jsem neměnil. Plex funguje perfektně, problém je s vzdáleným přístupem. Funguje, nefunguje, funguje, nefunguje, takže je zřejmé, že to potřebuje pozornost. Pokud vypnu VPN, vše funguje perfektně, takže si myslím, že problém je VPN, ale není to zaručené. Proton umožňuje přesměrování portů, ale věřím, že vždy na náhodný port, což by byl dočasný řešení. Po každém restartu bych musel ručně zadat číslo portu do softwaru Plex. Také je zde split tunneling, o kterém si myslím, že byl posledně řešením, ale vypnutí nebo zapnutí split tunnelingu s Plex jako jedinou výjimkou nepomáhá, jedině když VPN vypnu. Mimochodem, dříve jsem používal PIA a NordVPN, a mám pocit, že běžné aktualizace softwaru a občasné potíže s routerem Xfinity xFi mě nutí měnit VPN služby, ale opět, tento počítač, router a VPN spolu fungovaly dobře přes rok.

Ještě jedna věc, snažil jsem se troubleshooting dělat sám, ale když se snažím zjistit, jestli je Plex online, viditelný a na televizi sledovatelný z telefonu bez WiFi a přes mobilní síť, připojí se to pokaždé perfektně. Je na mobilu něco speciálního? Teď musím žádat kamaráda nebo rodinu, aby to zkoušeli znovu a znovu, co teď? :man_facepalming:t2:

Myslím, že musím upravit nastavení sítě ve Windows, protože jsem si jistý, že jsem to dělal naposledy, ale pokud to SOUČASNĚ funguje, když je VPN vypnutá, dává to smysl? Klidně mi napište do DM. Rád bych dostal jakoukoli pomoc nebo nápady, které máte. Rád odpovím na jakékoli otázky. :grin:

Připadá mi, že se nejlépe a nejrychleji podporu dostanete v příslušném subredditu

r/ProtonVPN