Jsem v procesu reorganizace infrastruktury sítě pro svůj malý podnik a půjdeme rovnou k věci. Mám počítač vybavený Ryzen 7 5800X a 64 GB RAM, který hodlám využít pro následující funkce:
- Fungovat jako router pro primní internetové připojení 10 Gb/s, s náhradním připojením 2,5 Gb/s.
- Sloužit jako Network Attached Storage (NAS) pro efektivní sdílení souborů jak interně, tak externě.
- Hostovat VPN pro bezpečný vzdálený přístup do podnikové sítě.
- Spouštět Docker server pro správu různých kontejnerů a open-source projektů, například changedetection.io.
- Hostovat Jellyfin a Plesk servery pro distribuci multimediálního obsahu.
Mám dvě podnikové internetové přípojky: jedna nabízí 10 Gb/s/2,5 Gb/s, druhá 2,5 Gb/s/500 Mbps. Příští týden přejdu na 10 Gb/s připojení, ale v současnosti operuji na připojení 2,5 Gb/s. Provedl jsem několik testů s Proxmoxem a Opnsense, abych si osvojil jejich nastavení, a úspěšně nastavil Opnsense s připojením 1 Gb/s/1 Gb/s (pppoe) na Proxmoxu.
Momentálně je OPNsense nainstalován na Proxmoxu, ale ještě jsem nenastavil další kontejnery, Docker a případně Casa OS. Vyzkoušel jsem Ubuntu a Linux, abych si ověřil své schopnosti v nastavování LAN portů, mostů a VLAN.
Tady je hardware, který mám k dispozici:
- R7 5800X s 64 GB RAM
- RX 580 (možná k hardware enkódování)
- 1x ethernetová karta X540 T2
- 1x 4x 1Gbps
- 2x 8TB HDD (Seagate Ironwolf NAS)
- 2x 1TB NVME
- 5x 512GB SSD
Těším se na rozšíření tohoto setupu v budoucnu, i když mám stále co se učit. Není mi tak úplně jedno o redundanci v této fázi, ale plánuji ji časem začlenit. Na tomto systému nebudu ukládat žádné kritické soubory, které si nemohu dovolit ztratit; veškerá důležitá data budu primárně zálohovat na více cloudových službách. NAS bude především sloužit jako místo, kde budou soubory vždy dostupné. Připojení 10 Gb/s by mělo umožnit online zálohování a stahování bez problémů.
Mám rozpočet 1000 € na zakoupení jakéhokoliv dalšího vybavení, které by vylepšilo můj setup.
Oceňoval bych jakékoli rady, jak nejlépe vše strukturovat.
Děkuji předem všem, kdo si udělá čas na pomoc.