Pracuji na přepracování síťové infrastruktury pro svůj malý podnik a pojďme rovnou na věc. Mám počítač vybavený Ryzen 7 5800X a 64 GB RAM, který chci využít pro následující funkce:
- Činnost jako router pro hlavní připojení k internetu o rychlosti 10 Gb/s, s sekundárním záložním připojením 2,5 Gb/s.
- Sloužení jako Network Attached Storage (NAS) pro efektivní sdílení souborů jak interně, tak externě.
- Hostování VPN pro bezpečný vzdálený přístup do podnikové sítě.
- Spuštění Docker serveru pro správu různých kontejnerů a open-source projektů, jako je changedetection.io.
- Hostování Jellyfin a Plesk serverů pro distribuci multimediálního obsahu.
Mám dvě podnikové připojení k internetu: jedno s rychlostí 10Gbps/2,5Gbps a druhé s rychlostí 2,5Gbps/500Mbps. Za týden přejdu na připojení s rychlostí 10Gbps, ale nyní pracuji na připojení s 2,5Gbps. Provedl jsem nějaké testy s Proxmox a OPNsense, abych se seznámil s jejich nastavením, a úspěšně jsem navázal spojení 1 Gb/s/1 Gb/s (pppoe) s OPNsense na Proxmox.
Momentálně je OPNsense nainstalovaný na Proxmoxu. Nicméně, ještě musím nakonfigurovat další kontejnery, Docker a možná Casa OS. Vyzkoušel jsem pouze Ubuntu a Linux, abych odhadl své schopnosti v nastavování LAN portů, mostů a VLAN.
Tady je hardware, který mám k dispozici:
- R7 5800X s 64 GB RAM
- RX 580 (který by mohl pomoci s hardware kódováním)
- 1x X540 T2 ethernet karta
- 1x 4x 1 Gb/s
- 2x 8TB HDD (Seagate Ironwolf NAS)
- 2x 1TB NVME
- 5x 512 GB SSD
Těším se na rozšíření tohoto setu v budoucnu, i když mám ještě hodně co se učit. Je třeba poznamenat, že momentálně mě nezajímají záložní systémy, i když plánuji je postupně přidat. Neukládám na tento systém žádné kritické soubory, které bych si nemohl dovolit ztratit; všechna důležitá data budu hlavně zálohovat na více cloudových službách. NAS bude především sloužit jako rychlý přístup ke souborům. Připojení 10 Gb/s by mělo usnadnit online zálohy a stahování.
Mám rozpočet 1000 € na zakoupení dalšího potřebného vybavení ke zlepšení nastavení.
Ocenil bych jakékoli rady ohledně nejlepší struktury celého systému.
Děkuji předem všem, kdo věnovali čas na pomoc.