Pokud změníte IP adresu svého telefonu, zabráníte sledování vaší polohy?

Stáhl jsem novou aplikaci, která požaduje moji polohu. Potřebuji ji kvůli práci, ale nechci zapínat svou polohu.

Pokud změníte IP adresu svého telefonu, zabráníte sledování vaší polohy? Pokud ano, jak to udělat?

Ne, polohování telefonu je sledováno nejen podle IP adres (triangulace buněčných věží, GPS, blízké Wi-Fi a Bluetooth SSID, gyroskopické senzory atd.)

Pokud aplikace žádá o oprávnění k lokalizaci, použije GPS k získání vaší přesné polohy.

Pokud máte obavy, že vás tato aplikace bude sledovat při pohybu, můžete předstírat svou polohu GPS na libovolném místě. Například k tomu můžete použít aplikaci Fake Traveler

S vaší IP adresou mohou mít představu, kde se nacházíte (pravděpodobně v jakém městě nebo čtvrti nebo pokud jste doma, pokud znají vaši ISP IP adresu). Můžete změnit IP adresu pomocí VPN. Doporučuji ProtonVPN, mají dobrou a soukromou bezplatnou verzi.

Dostal jsem nabídku práce, při pohovoru jsem se dozvěděl, že jedním z požadavků je, aby zaměstnavatel mohl vědět mou lokalitu po celou dobu pracovních hodin.

Nabídku jsem odmítl.

Takto je možné je zastavit v sledování vaší polohy.

Co byste dělali, kdybyste neměli chytrý telefon s GPS?

Na mobilním telefonu je lokalizační služba založená na více zdrojích včetně GPS, IP adresy, okolních Wi-Fi sítí, buněčných věží. Je poskytována operačním systémem (od výrobců telefonů, Apple a Google), změna IP pravděpodobně nic nezmění, protože lidé chtějí používat mapy při připojení k VPN serverům.

Ale otázka je, jaká aplikace vyžaduje vaši polohu?

Podle pravidel Play Market a App Store by žádná aplikace neměla přestat fungovat, když odmítnete oprávnění k lokalizaci, je to výslovně zakázáno politikou.

Mohou vás sledovat podle IMEI, MAC adresy, IP adresy…