Předpokládám, že uživatel není v nějaké zemi, kde by mohl být bez vysvětlení zmizel, určitě by dal vědět, že mu VPN poskytla informace… nebo to není platný předpoklad?
Četl jsem pravidla.
Předpokládám, že uživatel není v nějaké zemi, kde by mohl být bez vysvětlení zmizel, určitě by dal vědět, že mu VPN poskytla informace… nebo to není platný předpoklad?
Četl jsem pravidla.
Není naprosto žádný důvod předpokládat, že by oznámili, že předali své záznamy zákonným orgánům. Většina to popírá, ať už je mají či nikoliv. Nemají právní povinnost nikomu to sdělovat. Nicméně ho někdy uvidíte nebo uslyšíte to v rámci soudního řízení - pokud se to vůbec dostane do zpráv.
Neexistuje žádná VPN (kromě možná Mullvad), která by nezachovávala záznamy. Je to 99,9 % marketingový nesmysl.
Dobré zprávy / špatné zprávy.
Dobrá zpráva je, že většina společností pochopila, že být transparentní ohledně takových žádostí je dobrý byznys. Vědí, že zákazníci se obávají vládního sledování, takže dělat správnou věc má ekonomický smysl.
Nemůžeme úplně důvěřovat firmám, že budou dělat dobře pro své vlastní zájmy, ale můžeme od nich očekávat, že budou sledovat své finanční zájmy.
Špatná zpráva je, že příkazy k mlčení mohou zabránit zveřejnění. Když společnost obdrží soudní příkaz nebo NSL, jsou někdy doprovázeny příkazy k mlčení, které jim zakazují sdělovat žádost kohokoli.
Chytré společnosti se budou snažit bojovat proti příkazu mlčení, ale ne vždy se jim to podaří.
Gratulujeme k vaší první publikaci v r/opsec! OPSEC je myšlenkový přístup a proces myšlení, nikoli jediné řešení — což znamená, že když kladete otázku, je dobré ji formulovat tak, aby ostatní mohli naučit vás myšlení místo poskytnutí jednoho řešení.
Tady je příklad špatné otázky, která je příliš vágní na to, aby vysvětlila hrozební model nejdříve:
Chci být na internetu v bezpečí. Který prohlížeč bych měl používat?
Tady je příklad dobré otázky, která vysvětluje hrozební model bez odhalení příliš osobních informací:
Nechci, aby někdo našel mou domácí adresu na internetu, když ho používám. Pomůže mi použití určitých prohlížeče?
Tady je špatná odpověď (závisí na důvěře v uživatele a nepomůže vám to naučit se něco sami), kterou byste měli okamžitě nahlásit:
Měli byste používat X prohlížeč, protože je nejbezpečnější.
Tady je dobrá odpověď, která vysvětluje, proč je dobrá pro váš konkrétní hrozební model a také vás učí myšlení OPSEC:
Y prohlížeč má funkci, která vás varuje před náhodným sdílením vaší domácí adresy ve formulářích, ale nakonec je to na vás, abyste byli ostražití, a žádný nástroj nebo řešení nikdy nebude stříbrná kulka pro bezpečnost. Pokud to dodržíte, technicky můžete používat jakýkoli prohlížeč!
Pokud vidíte někoho nabízejícího radu, která nevypadá, že vám dává nástroje k tomu, abyste mohli dělat svá vlastní rozhodnutí, a spíše vás tlačí k použití konkrétního nástroje jako řešení, nebojte se je nahlásit. Dávání rady ve formě “stříbrné kulky” je trestný čin.
Jsem bot a toto bylo provedeno automaticky. Pokud máte jakékoli otázky nebo obavy, kontaktujte prosím moderátory tohoto subreddit.