Operátory mobilních sítí tvrdí, že nemají žádné záznamy - používání s VPN otázka?

Nedávno jsem podal žádost o informace (SAR) u Vodafone. Poskytli mi všechny smluvní údaje, ale konkrétně jsem požadoval vše ohledně datového využití.

Odpověděli tímto:

„V prosím, vezměte na vědomí, že Vodafone nezaznamenává ani neukládá informace o tom, na jaké stránky nebo jak byla data použita. Vodafone také nezaznamenává IP adresu, protože ta je na zařízení použitém k připojení.“

Tuto informaci jsem zveřejnil na subredditu GDPR a potvrdil ji zaměstnanec sítě Vodafone.

https://www.reddit.com/r/gdpr/s/tenoW7YpwM

Mám otázku, protože pokud operátor skutečně tvrdí, že žádné záznamy nevedou, k čemu pak je používání VPN? A pokud byste používali VPN přes spojení, měli by mít záznam o tom, když data nejsou ukládána?

Zajímá mě to! Co si myslíte?

Četl jsem pravidla.

I když nevedou žádné záznamy, stále je možné, že mohou sledovat, co děláte v reálném čase. A samozřejmě, pokud je vydáno zákonné nařízení, vás mohou sledovat a zaznamenat.

Gratulujeme k vašemu prvnímu příspěvku v r/opsec! OPSEC je myšlení a proces, nikoli jediné řešení — když kladete otázku, je dobré ji formulovat tak, aby ostatní mohli naučit vás myšlení, nikoli pouze poskytnout jedno řešení.

Příklad špatné otázky, která je příliš vágní na vysvětlení hrozby:

Chci být na internetu v bezpečí. Který prohlížeč bych měl používat?

Příklad dobré otázky, která vysvětluje hrozbu bez poskytování příliš osobních informací:

Nechci, aby někdo našel mou domácí adresu na internetu při používání. Pomůže mi použití určitého prohlížeče?

Příklad špatné odpovědi (závisí na naprosté důvěře v tohoto uživatele a nepomáhá vám učit se ničemu samostatně), kterou byste měli okamžitě nahlásit:

Měli byste používat prohlížeč X, protože je nejbezpečnější.

Příklad dobré odpovědi, která vysvětluje, proč je tato volba vhodná pro váš konkrétní scénář a také učí myšlení OPSEC:

Prohlížeč Y má funkci, která vás upozorní, pokud náhodou sdílíte svou domácí adresu ve formulářích, ale nakonec je to na vás, abyste byli bdělí, a žádný nástroj nebo řešení nebude nikdy stříbrná kulka pro zabezpečení. Pokud toto dodržíte, technicky můžete používat jakýkoli prohlížeč!

Pokud uvidíte někoho, kdo nabízí rady, které se nezdají, že vám dávají nástroje k tomu, abyste dělali svá vlastní rozhodnutí, ale spíše vás tlačí k určitému nástroji jako řešení, neváhejte je nahlásit. Dávání rad ve formě “stříbrné kulky” je zakázáno.

Jsem robot a toto bylo provedeno automaticky. Pokud máte nějaké otázky nebo obavy, kontaktujte prosím moderátory tohoto subredditu.

Neřekl jste, v které zemi žijete. Je zcela jisté, že se jedná o jednu z zemí EU, ale stále záleží na tom, o kterou jde.

Neexistuje žádná společnost poskytující mobilní služby, která by nezaznamenávala vaše spojení. Záznamy jsou nutné pro funkčnost mobilní infrastruktury. Musí vědět, s jakým IMEI se připojujete.

Účelem používání VPN je, že i když tvrdí, že nesledují IP, víte, kterou společnost IP patří.

Co se týče toho, jak dlouho tyto informace uchovávají a jaké jsou požadavky na přístup k nim… nevím přesně v UK.

Nemusí být potřeba záznamy, pokud sdílejí data s TLA v reálném čase…

Je naprosto jisté, že zaznamenávají metadata a typ provozu.

Ale to je ta zajímavá část, jako je triangulace polohy z vysílačů, ke kterým se vaše telefon připojuje. Jaké volání děláte na jaká čísla, kdy je váš telefon zapnutý nebo vypnutý apod.

Také nevyužíváte VPN jen ke skrytí typu vašeho internetového provozu (pletli by se tak ISP, ale na jiných stránkách nebo službách, ke kterým se připojujete).

lol to je ta nejhorší země.

Zajímavé. Takže by pravděpodobně stále zaznamenávali použití VPN i přes tvrzení, že neukládají „jak byla data použita“? Přemýšlel jsem o tom několik týdnů.

Přemýšlejte o poskytovateli internetu jako o jednom velkém směrovači nebo schránce.

Pakety přicházejí s adresami, kam mají jít, a ISP je směruje na tuto adresu. Takže váš ISP ví, jaký typ provozu to je a kam míří.

Nezapomeňte, že ne pouze internetový provoz je důležitý. Je důležité také, které buňky připojujete, v kterou denní dobu, jak často a kdy, což je mnohem cennější pro dohled typu „velkého bratra“ než jen vaše historie na internetu.

Tady je článek o nejnovější regulaci, kterou britští poskytovatelé internetu musí dodržovat:

V zásadě. Pokud je vaším hrozivým modelem britská vláda. Zůstaňte mimo internet.

Pokud je vaším modelem osoby snažící se zachytit vaši IP, používejte VPN. Váš ISP má také motivaci zajistit, aby vaše připojení bylo zabezpečené před škodlivými aktéry. Proto probíhá skenování sítě, aby se ujistil, že jeho zákazníci nejsou součástí botnetů nebo nehostují škodlivé online služby.