Máme směs Asus Chromeboxů 4 s jádrem 4.19 a Pixelbooků s jádrem 5.4 (starší zařízení, ale novější jádro).
Hledám způsob, jak nahradit Cisco AnyConnect. Vyzkoušel jsem nativní Wireguard, který není dostupný na 4.19 a je šedý při připojení na 5.4. Protože máme méně než 5 zařízení, která potřebují VPN, možná by fungovalo zakoupení novějšího hardware pro Wireguard.
Také jsem zkoušel nativní OpenVPN, ale Mikrotik router na druhém konci s tím opravdu nemá dobrou zkušenost, takže si myslím, že bude problém s tímto spolehlivě fungovat.
Jaké jsou další možnosti VPN pro připojení k interním serverům zvenku?
Chrome OS nemá žádnou vestavěnou podporu VPN, je třeba se spoléhat na aplikace pro Android. Vysoko doporučuji používat aplikaci strongSwan (přes Google Play) s VPN IKEv2 dle vašeho výběru (například strongSwan daemon na vašem Linux/FreeBSD serveru).
Vlastně ne a jasně ukazuje, že jste ani nečetl článek, na který odkazujete. Nejlepší, co získáte na většině zařízení Chrome s aktuální verzí stabilního vydání (105/106), je L2TP (žádná zdravá osoba by to v roce 2022 nepoužívala) a bolestně špatně implementovaný OpenVPN. Nikoliv nic jiného bez instalace třetí strany.
Máte pravdu. Myslel jsem, že bude snadné importovat soubor .ovpn v ChromeOS - ne! Pokud máte bohužel ChromeOS Flex, pak je vaše nejlepší možnost použít příkazový řádek k připojení k OpenVPN, ale to je opravdu obtížné. Alternativně byste mohl zkusit, aby vestavěný OpenVPN fungoval, pokud si poradíte se zvlášťními certifikáty, pokud máte s tímto zkušenosti.