Nejlepší VPN pro klienty ChromeOS

Máme směs Asus Chromeboxů 4 s jádrem 4.19 a Pixelbooků s jádrem 5.4 (starší zařízení, ale novější jádro).

Hledám způsob, jak nahradit Cisco AnyConnect. Vyzkoušel jsem nativní Wireguard, který není dostupný na 4.19 a je šedý při připojení na 5.4. Protože máme méně než 5 zařízení, která potřebují VPN, možná by fungovalo zakoupení novějšího hardware pro Wireguard.

Také jsem zkoušel nativní OpenVPN, ale Mikrotik router na druhém konci s tím opravdu nemá dobrou zkušenost, takže si myslím, že bude problém s tímto spolehlivě fungovat.

Jaké jsou další možnosti VPN pro připojení k interním serverům zvenku?

Chrome OS nemá žádnou vestavěnou podporu VPN, je třeba se spoléhat na aplikace pro Android. Vysoko doporučuji používat aplikaci strongSwan (přes Google Play) s VPN IKEv2 dle vašeho výběru (například strongSwan daemon na vašem Linux/FreeBSD serveru).

Toto vám ukáže všechny podporované typy VPN:

Chrome OS nemá žádnou vestavěnou podporu VPN, je třeba se spoléhat na aplikace pro Android.

Cítím přítomnost býka, který prošel místností. Podle zápachu bych řekl, že je to býk.

Chrome OS nemá žádnou vestavěnou podporu VPN

Má jich několik.

Vlastně ne a jasně ukazuje, že jste ani nečetl článek, na který odkazujete. Nejlepší, co získáte na většině zařízení Chrome s aktuální verzí stabilního vydání (105/106), je L2TP (žádná zdravá osoba by to v roce 2022 nepoužívala) a bolestně špatně implementovaný OpenVPN. Nikoliv nic jiného bez instalace třetí strany.

Máte pravdu. Myslel jsem, že bude snadné importovat soubor .ovpn v ChromeOS - ne! Pokud máte bohužel ChromeOS Flex, pak je vaše nejlepší možnost použít příkazový řádek k připojení k OpenVPN, ale to je opravdu obtížné. Alternativně byste mohl zkusit, aby vestavěný OpenVPN fungoval, pokud si poradíte se zvlášťními certifikáty, pokud máte s tímto zkušenosti.

Aplikace pro Android jsou cestou vpřed.