Nejlepší směrovač pro VPN

Mám gigabitové připojení k internetu a potřebuji směrovač, který zvládne OpenVPN a bude schopen směrovat určitá zařízení přes VPN tunel a jiná přes běžný internet. Zakoupil jsem směrovač od Flash Routers, ale jejich aplikace neustále způsobovala problémy se směrovačem. Hledám alternativu, která bude dostatečně výkonná na šifrování, abych mohl využívat rychlosti nahrávání a stahování i při připojení přes VPN.

Router pcWRT je levný router, který umožňuje současný VPN a nevpn provoz. Můžete vytvářet více WiFi SSID a určit, které půjdou přes VPN. Testované rychlosti jsou 14 Mbps pro OpenVPN, 25 Mbps pro IKEv2 a 100 Mbps pro WireGuard.

Podívejte se na Asus 86U.

Toto má jak serverové, tak klientské komponenty ve výchozím firmwaru, včetně importu konfiguračních souborů OpenVPN ovpn.

Můžete se také podívat na sestavení vlastního pfSense routeru, zvýšením hardwarových parametrů pro robustní rychlost.

Umožní mi to směrovat určitý provoz přes VPN a jiný přímým internetem?

Na Asus lze nastavit VLAN, ale je to trochu složité. Vyhledávání vám ukáže některá fóra, jak na to.

Na pfSense to určitě půjde, ale je tam také určitá křivka učení.

V závislosti na rychlosti, kterou potřebujete, a rozpočtu, nejjednodušší způsob bude s propojenými směrovači, kdy váš VPN router bude jako DMZ nebo virtuální server pod hlavním routerem, což umožní běžný provoz.

Není to příliš elegantní, ale funguje to a křivka učení je nízká.

Pokud nepotřebujete vysokou rychlost na VPN straně, routery GL.iNet mají dobré klientské GUI pro OpenVPN. Jsou cenově dostupné.

Tajemným výrazem, který musíte použít ve vyhledávání, je ‘policy based routing’. To vám umožní, aby některá zařízení šla přímo na internet a jiná přes VPN.