Ahoj… Jsem v podstatě úplný začátečník, co se týče modemů/routerů, kromě toho, že mi umožňují přístup k internetu.
Momentálně bych rád nastavil routerovou vpn, abych měl přístup k obsahu z domova (USA).
V současnosti mám kombinaci modemu/routeru od poskytovatele, technicolor CGA2121. Pátral jsem a četl, co jsem mohl za posledních pár dní, a rozumím tomu tak, že je možné k CGA2121 přidat druhý router s podporou vpn.
Zatím jsem neobjednal druhý router ani si nezřídil službu vpn, dokud se o tom něco víc nenaučím.
Co potřebuji vědět je, jak by měl vypadat setup po koupi druhého routeru. Jaká konfigurace je potřeba na CGA2121? transparentní bridging? pevná IP adresa?
Může mi někdo, prosím, pomoci a dát mi tutorial “pro dummí” v jednoduchých termínech?
Bonus: jakékoliv tipy na routery s podporou vpn by také velmi ocenil.
Díky!
Nejjednodušší řešení… 1. Kupte router s podporou OpenVPN nebo Wireguard. 2. nastavte CGA2121 do režimu bridge, deaktivujte Wi-Fi na CGA2121 (najděte návod na internetu na tyto kroky) 3. Připojte WAN port nového routeru k kabelovému modemu CGA2121. 4. WAN port nového routeru nastavte na DHCP, ověřte, že získal IP. 5. Nakonfigurujte síť a Wi-Fi na novém routeru, rozsah sítě, DHCP, DNS, SSID Wi-Fi. 6. Předplaťte si VPN službu podporující vlastní konfiguraci klient/server, např. ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, IPVanish. 7. Nastavte přihlašovací údaje VPN na službě a vytvořte klientskou konfiguraci (závisí na službě, najděte na Googlu) 8. Vyhledejte nastavení OpenVPN/Wireguard na novém routeru a nahrajte soubor .conf/.ovpn a zadejte přihlašovací údaje. 9. Ověřte, že VPN tunel je aktivní (zelená) 10. Nakonfigurujte směrování pro vaši síť, například rozdělení provozu přes VPN nebo samostatnou síť/SSID pro VPN připojení.
- Asus AX series
- TP-Link BE series
- GL.iNet Flint