Uprava: Snažím se nastavit VPN spojení mezi skupinou serverů v našem datacentru a našimi uzly AWS. Postupoval jsem podle instrukcí zde:
Nepodařilo se mi to rozběhnout a všiml jsem si v staženém konfiguračním souboru, že se zmiňují dvě IP adresy uvnitř. Jedna pro zákaznickou bránu a druhá pro virtuální privátní bránu. Obě jsou adresy 169.254… Mám na vědomí, že se jedná o nepřeposílatelné IP, takže jsem se ptal, k čemu slouží, protože dokument není jasný ohledně jejich použití.
Jedná se o adresy link-local, které slouží k tomu, aby se koncové body mohly navzájem komunikovat bez rizika kolize IP adres (protože tato adresa je platná pouze na virtuálním síťovém segmentu vytvořeném VPN spojení).
Adresy link-local obvykle nejsou garantovány jako jedinečné mimo jediný síťový segment. Routery proto nebudou předávat packety s adresami link-local.
Pro protokoly, které mají pouze adresy link-local, například Ethernet, jsou hardwarové adresy, které výrobce dodává v síťových obvodech, jedinečné a skládají se z identifikace výrobce a sériového čísla.