Může mi někdo doporučit router s podporou VPN? Nejen pass-through

Mám router + modem značky Arris, ale ten podporuje jen VPN pass-through, bez možnosti ho nastavit přímo v nastavení routeru.

Důvod, proč to potřebuji, je ten, že můj kamarád a já se nemůžeme připojit přes peer-to-peer v hrách kvůli policím našeho ISP, jsou nám blokovány, takže naše jediná možnost je VPN.

Nevím, jaký router bych na to potřeboval. Jakákoliv pomoc je vítána!

Záleží na tom, co myslíš hrou peer to peer, samotná VPN ti možná nepomůže. Modernější hry by měly být v pohodě a lze se k nim připojit přes IP adresu. Ale starší hry, které očekávají, že budeš na “LAN” nebudou fungovat přes tradiční VLANy, protože používají broadcastové pakety, které nejsou směrovatelné, aby viděli druhý počítač. Potřebuješ VLAN, která dokáže tunelovat vrstvy 2. Myslím, že openVPN to zvládne (poté, co povolíš speciální volbu) a i zerotier. Pokud tvůj ISP blokuje přístup - jsi za CGNAT (nebo prostě nemůžeš otevřít porty na routeru/modemu s ISP), jen mít VPN server na routeru nestačí, protože nebudou port přeposílat. Mám pocit, že úplně nepochopíš, co se děje, protože používání routeru jako VPN server/klient a počítače jako server by nemělo být nijak odlišné.

PfSense by to mělo zvládnout.

Asus pro jednoduché nastavení pro spotřebitele.

Důležité!

Příliš mnoho otevřených otázek před koupí routeru.
Nejprve bych zkusil

• zjistit požadavky na hru
  • vyzkoušet klienta na obou počítačích před tím, než to předáš routeru
  • možná by bylo dobré zkusit Tailscale.

Dobře, takže jsem došel k tomuto závěru, zeptal jsem se, proč se nemohu připojit peer-to-peer s jedním konkrétním kamarádem bez ohledu na to, co dělám, od port forwarding po přidání konzole do DMZ.

Nicméně, jiný náš kamarád, který má také stejný ISP, se s ním může připojit bez problémů.

Pro reference, velmi nápomocný uživatel z tohoto subreddit mi pomohl přesně určit problém, řekl mi, abych pingnul IP adresu kamaráda, řekl mi, abych provedl trace route, a na základě výsledků, které oba selhaly, se mě zeptal, jestli jsou naše veřejné IP podobné, což je pravda, naše veřejné IP adresy jsou podobné, zeptal se mě na název ISP, který jsem mu poskytl, a přečetl si politiku a řekl mi, že můj ISP nepovolí peer-to-peer spojení, pokud jsou oba v téže podsíti.

Řekl, že jediný způsob, jak můžeme hrát spolu, je přes VPN, a protože používáme konzole PS4/PS5, konzole nedovolí VPN přes DNS a použití LAN kabelu přes PC na hostování VPN by bylo extrémně pomalé, takže jsem si myslel, že když koupím router nebo nový kabelový modem, který podporuje VPN server, dokážu obejít tento problém a zachovat optimální rychlost sítě.

Necítím se v tomto příliš znalý, moje síťové dovednosti jsou port forwarding a opravdu nevím, který router nebo modem by to podporoval nebo jestli by to vůbec fungovalo, vím, že levné routery jsou mimo hru, protože jsem to právě zkusil a dnes jsem to vrátil.