Chci jen uvést, že vím velmi málo o správě serverů a připojení, takže prosím, snažte se odpovědi udržet jednoduché!
Jsem práce na dálku a máme firemní VPN, z nějakého důvodu však tato konkrétní část podniku nemůže mi poskytnout přístup ke svému serveru přes VPN, pouze lokální IP - žádají mě, abych kontaktoval svého ISP a požádal o statickou IP adresu, jiné části firmy mají podle mne přístup přes VPN.
Mám několik otázek:
Je to bezpečné?
Proč se moje IP mění?
Proč by nemohli připojit přes VPN IP rozsah?
Co dalšího bych se měl ptát?
A jakékoliv informace by byly skvělé!
Děkuji předem
Jo, to je hloupost. Statické IP u rezidenčních připojení jsou vzácné nebo drahé (nebo oboje). To zní, že oddělení podniku musí upravit své postupy
Viděl jsem to už hodněkrát za léta u některých dodavatelů. Pokud potřebujete přístup k provedení určitého úkolu, pak potřebujeme statickou IP a síťoví lidé vytvoří pravidlo firewallu, které umožní spojení z tohoto firewallu a pouze na specifické interní IP
Bez znalosti prostředí obecně řeknu, že váš IT je neschopný.
Nemohu si představit, proč vaše firma chce s vámi takto komunikovat, protože existují lepší a pravděpodobně bezpečnější způsoby. Chce, abyste nainstaloval a spustil speciální aplikaci? Mohli by použít takovou, která si nastaví vlastní “bezpečné” spojení. Může to být také webová aplikace s veřejně přístupnou URL, ke které se přistupuje přes zabezpečené spojení prohlížeče místo interního serveru za VPN (obvykle nazývané firemní intranet). Možná je to aplikace, kterou vaše firma kupuje/pronajímá od třetí strany, a to je jediná možnost. V každém případě mají přístup řízený přidáním statické IP do seznamu známých klientů.
Nejsem si jistý, kde bydlíte nebo kdo je váš ISP, ale když jsem byl v podobné situaci v USA a ve středně-Atlantickém státě, musel jsem si otevřít firemní účet na svém bydlišti, abych získal statickou IP. Na rezidenční účet neexistují možnosti získat statickou IP. Navíc jsem měl rezidenční účet, který jsem používal pro streaming, hraní her a náš pevný telefon. Rezidenční účet stál 60 dolarů měsíčně, a firemní účet 125 dolarů za stejnou rychlost a služby. Mít statickou IP bylo více než dvojnásobná cena. Alespoň v USA, neočekával bych od ISP, že vám dá zdarma statickou IP.
Také, firemní účet měl dvouletou smlouvu (s poplatky za předčasné ukončení), aby získal službu. Pokud je tomu tak u vašeho ISP, chcete, aby vaše firma byla na tahu za tu smlouvu, ne vy sám. Pokud se rozhodnete změnit zaměstnání nebo vaše firma vás ukončí, nechcete být zatížen tímto servisem. Pokud potřebují statickou IP, neměli by váhat a platit za ni.