W końcu udało mi się skonfigurować mój VPN z routerem, aby chronił wszystkie urządzenia w moim domu. Ale sprawdziłem adres IP na https://www.ipaddress.my/ i mają go oznaczone jako “IP z nadużyciami”. Czy to problem dla mnie?
Nie zdziwiłbym się, gdyby niemal wszystkie dynamiczne adresy IP od dostawców VPN były oznaczane. Są używane przez wiele osób do różnych działań. Będą automatycznie zaznaczane przez strony internetowe. Na przykład Google zobaczy wiele różnych klientów, języków, lokalizacji itp. z tego adresu, co czyni go podejrzanym. W rezultacie będą zmuszeni do przeprowadzania wielu działań przeciwbotowych, takich jak wybieranie samochodów, przejść dla pieszych itp. częściej podczas korzystania z VPN.
Wszystko jest w porządku. Jeśli rzeczywiście z powodu oznaczenia IP będziesz miał problemy z internetem, rozważ zakup statycznego IP. Ten adres IP nie zostanie przydzielony komuś innemu, gdy będziesz offline.
Czy masz/płacisz za statyczne IP, które się nie zmienia? Może to uniemożliwić ładowanie niektórych stron przez twojego VPN. Żądanie nowego IP może to naprawić lub nie.
Kiedy zaczynasz być blokowany na stronach internetowych z tego powodu, przemyślisz posiadanie VPN na swoim routerze. Włączanie/wyłączanie go jest zbyt uciążliwe w porównaniu do klienta na jednym urządzeniu.
Jeśli nie potrzebujesz przeskakiwać między regionami, uruchom własny serwer VPN na VPS za 5 dolarów miesięcznie. Otrzymujesz dedykowane IP i kosztuje to mniej niż wiele usług VPN.
To nazywa się efektem złego sąsiada. Korzystasz z tego samego adresu IP co tysiące innych użytkowników. Cała aktywność na serwerze VPN będzie wydawać się podejrzana, ponieważ wystarczy jedna osoba powiązana z tym IP, która zrobi coś nielegalnego lub po prostu ogólnie nagannego. To dotyczy dosłownie wszystkich (komercyjnych) VPN.
Krótka odpowiedź: nie
Jeśli jest to współdzielony adres IP VPN, prawdopodobnie ktoś nadużywał serwera VPN.
To bardzo powszechne w przypadku współdzielonego połączenia VPN, jednak przełączanie między serwerami i protokołami może rozwiązać problem, przydzielając inny losowy adres IP.
Ważne jest również, z jakiej bazy danych korzystasz do sprawdzania stanu IP, nie wszystkie strony do sprawdzania stanu IP są wiarygodne. Ponadto, IP oznaczone jako nadużywane nie wpływa na każdą aktywność w Internecie, oddziałuje tylko na niektóre konkretne obszary podczas surfowania po Internecie.
Dam ci alternatywne podejście. Jeśli twój adres IP VPN jest wymieniony jako nadużywany, powinieneś być z tego zadowolony. Pozwól, że wyjaśnię.
Model biznesowy VPN polega na udostępnianiu adresów IP i zasobów dziesiątkom, a nawet setkom użytkowników. Zatem adres IP, którego używasz, mógł być używany przez innych.
Prawdopodobnie adres IP, którego używasz, jest współdzielony przez bota lub jest powiązany z jakąś nadużywaną działalnością innego użytkownika udostępniającego adres IP. Strona internetowa widzi ten adres IP i oznacza go jako “adres IP z nadużyciami”. Czasami idą nawet tak daleko, aby oznaczyć cały zakres jako “nadużywany”. Zgłoszenie adresu IP jako nadużywanego nie wymaga podawania wielu powodów. Te raporty są głównie generowane poprzez crowdsourcing.
Teraz, powód, dla którego powinieneś być zadowolony, jest taki, że używany przez ciebie VPN prawdopodobnie nie przechowuje żadnych logów (choć nie można tego zagwarantować). VPN działają na ograniczonych zasobach, a jeśli ich adresy IP są oznaczane jako nadużywane, to może to zepsuć doświadczenia innych użytkowników, ponieważ nadużywane adresy IP często napotykają na captchy i silne filtrowanie. Aby temu zapobiec, niektóre VPN mogą przeprowadzać analizy logów i banować “nadużywających” użytkowników. To nie jest bardzo powszechne, ale się zdarza. Fakt, że twój dostawca VPN ma adres IP z nadużyciem, może oznaczać, że nie mają pojęcia, co dzieje się na ich serwerze i prawdopodobnie nie prowadzą logów.
Dlatego adresy IP Tor są zawsze uważane za absolutnie nadużywane, ponieważ nie ma żadnych logów.
Jeszcze jedno pytanie: widziałem, że jeśli kupię statyczne IP, tu wybieram kraj. Ale czasami potrzebuję, aby VPN pochodził z Kanady lub Wielkiej Brytanii, czasem z USA. Czy będę mógł zmienić kraj statycznego IP po jego zakupie?
Chcę przesyłać strumieniowo z mojego telefonu na telewizory i także używać moich innych inteligentnych urządzeń, takich jak alarm, zamki drzwiowe i termostat. Mogę to zrobić tylko wtedy, gdy wszystkie moje urządzenia są w tej samej sieci
Upewnij się tylko, że jest zaktualizowane i zabezpieczone…
Geolokalizacja IP jest dość nieprecyzyjna/ochotnicza - prawdopodobnie będą chcieli przydzielić ci nowe statyczne IP.
W zależności od tego, jakiego VPN używasz, prawdopodobnie istnieje sposób, aby umożliwić lokalnemu ruchowi ominięcie VPN. To zależy od ciebie, czy to opłaca się w zamian za bezpieczeństwo.
Tak jest w większości routerów, ale musisz się połączyć i zalogować do routera, aby to zrobić. I wpływa to na każde urządzenie.
To jest właściwie domyślne zachowanie. Ruch lokalnej sieci nie przechodzi przez VPN. Tylko ruch przeznaczony na zewnątrz. Więc biorąc pod uwagę stwierdzoną przez OP potrzebę, nie jest konieczne posiadanie VPN.
Tak, zgadzam się, ale wciąż jest kwestia tego, że to wpływa na wszystkich użytkowników, prawda?