Mohlá škola sledovat jaký software je na počítači nebo jen lžou?

Chystám se na flash disku nainstalovat přenosné VPN, abych získal přístup na Reddit a další stránky, které jsou z nějakého důvodu blokované. Ale jedna ze školních pravidel zakazuje používání VPN a říkají, že “mohou sledovat, co spouštíte”. Měl bych se toho obávat?

Ano.

Pokud to běží přes jejich síť a na jejich hardwaru, téměř určitě to lze sledovat.

Otázka je ale…budou?

Kdo ví - předpokládal bych, že minimálně budou požadovat práva správce, aby uživatelé mohli instalovat software nebo spouštět nestandardní software. To by pokrylo více než 90 % uživatelů a zbytek by museli sledovat, jak ty, kteří to obejdou. Závisí to na technických znalostech IT oddělení školy.

Když jsem byl na vysoké škole, mohl jsem spouštět téměř cokoli z jejich počítačů v knihovně, používali jejich T1 linku k stahování hudby z Napsteru rychlostí, o které se naše malá připojení jen zdála.

V mém zaměstnání dokážeme sledovat váš zdrojový bod, cílovou destinaci a typ přenášeného/recepovaného provozu. Pokud není šifrovaný, můžeme vidět i přesná data.

Také máme systém auditu souborů a užívání, což znamená, že můžeme sledovat, které soubory byly spuštěny nebo otevřeny, kým a na jakém zařízení.

Stručně řečeno, ano, je možné sledovat používání přenosného VPN řešení.

Jsem moc rád, že to nebylo věcí, když jsem byl na střední škole. Moje bratři a jejich kamarádi si půjčovali notebooky z knihovny školy, instalovali na ně Quake a další hry a pořádali LAN párty. Školní práce se stále dělala, ale většinu času byly naše herní řádění.

Nemají jen lhát, pokud se skutečně rozhodnou to udělat. I když používáte VPN, stále mohou vidět, že provoz z určitého zdroje je zašifrovaný, což by naznačovalo, že porušujete jejich politiku.

Můžete zkuse proxy přes jiný zařízení, ale potřebovali byste k tomu vzdálený přístup k nim a nedoporučuji to… jen říkám, že by vám to pomohlo zůstat anonymním.

Stojí to riziko? Nebo existuje něco, co bych mohl udělat, například proxy nebo něco jiného?

Jednoduše dělajte školní práce nebo používejte telefon.

Mohou udělat dvě věci. Jedna je instalovat sledovací programy na jejich vlastní počítačové zařízení, které dokážou všechno od seznamu nainstalovaných programů přes zaznamenávání stisků kláves, zachycování obrazovky a pořizování obrázků s nainstalovanými kamerami.

Druhá možnost je sledovat adresy na síťových rackech a analyzovat odchozí pakety.

V nejlepším případě můžete posílat zašifrované pakety na proxy adresu, která je pak přesměruje. To je vlastně to, co děláte s VPN. Jelikož jsou zašifrované, nemohou vidět, co to je, ale mohou zablokovat VPN nebo proxy připojení z neautorizovaných strojů.

Mohou také mít pravidla proti připojování USB klíčů k jejich strojům. Použitím nainstalovaného softwaru mohou deaktivovat USB porty, znepřístupnit USB disky nebo upozornit správce, když je USB disk používán.

Pokud máte dobrou telefonní síť, mohl byste s tímto zařízení připojit přes tethering a úplně obejít školní síť.