Ahoj,
Používám Linux Mint, odvozený od Ubuntu 20.04, a možná jsem udělal něco špatně buď s openvpn-gui nebo openvpn-cli.
Můj počítač se vždy spustí bez připojení k internetu. Jediný způsob, jak získat přístup k internetu, je spustit openvpn-gui. který se při pokusu o spojení nebo nastavení VPN nezdaří, protože není internet, a pak ji zase ukončit. Nyní internet funguje (bez VPN připojení, samozřejmě).
Takže pokud chci používat VPN, musím nejprve spustit openvpn-gui, ukončit jej, spustit openvpn-gui podruhé a kliknout na “připojit”.
Mohu si představit, že je to částečně zamýšlené chování podobné kill switch, ale openvpn-gui by měl vědět, jak obnovit VPN připojení, aniž by nejprve ztratil kill switch a otevřel nezašifrované spojení, mám pravdu?
Quick inline edit: Tlačítko kill switch není v GUI aktivní.
Takže jsem se divil:
- Jak mohu obnovit normální chování, kdy je při startu aktivní připojení k internetu?
- Jak dosáhnout správného chování kill switch, kdy stačí spustit openvpn jen jednou?
Zkuste zakázat ks z příkazového řádku
Ahoj 
Mohu předpokládat, že vypínáte počítač, když jste připojeni k VPN. Bohužel náš uživatelský servis je někdy obejit systémovými službami. Proto byste měli VPN vypnout před vypnutím/ restartem. Jsme si vědomi tohoto problému, ale v aktuální aplikaci ho nebudeme opravovat protože pracujeme na nové verzi.
Měl jsem tento problém. Je to spojeno s aktualizací openvpn, když je zapnut kill switch. Vypněte kill switch a mělo by to fungovat.
Pokud ne, ujistěte se, že VPN odpojíte před vypnutím počítače. Všiml jsem si problému, kdy pokud jste připojeni při vypnutí, bude přístup k internetu po restartu přerušen, dokud nespustíte GUI ProtonVPN.
Zkusím to, až se dostanu domů. Je možné, že jsem s tím hrál. Ačkoliv by to znamenalo, že GUI a CLI nespolupracují, vzájemně si brání. Myslel jsem, že jsou to různé rozhraní pro stejnou VPN aplikaci. Nebo nerozumím implementaci Proton KS.
To je opravdu to, co dělám! Jednoduše vypnu počítač, nikdy manuálně nezavírat žádné programy (včetně VPN), protože to obvykle dělá počítač za vás. Nevěděl jsem, že to způsobuje problém. Dobré vědět, že bude nová verze. Děkuji za odkaz. Mohu sledovat na Githubu.
Právě jsem to zkusil, a síť se ihned připojí, když spustím protonvpn-cli ks --off.
Po restartu ale znovu nemám internet. Jak mohu trvale vypnout kill switch?
Nejsem si jistý, ale u mě se to stalo po několika aktualizacích. I přestože GUI hlásilo, že je vypnuté, musel jsem zakázat ks z CLI.
Mělo by to vypnout KS trvale, pokud nemáte nastavený skript nebo něco, co ho automaticky zapne při spuštění nebo podobně.
Mělo by to být tak jednoduché jako
protonvpn-cli ks --off
ale můžete to ověřit i v GUI.
Nakonec jsem to vyzkoušel a okamžitě mám internetové připojení, když spustím protonvpn-cli ks --off.
Po restartu však znovu žádná síť. Jak trvale vypnout kill switch?