Najít poskytovatele VPN SSTP v roce 2022 se ukázalo jako překvapivě obtížné.
Raději bych se vyhnul diskusi o výhodách SSTP. Můj názor je, že je stále relevantní, protože zůstává jediným “jen realizuj to” protokolem, který obchází otiskování od špatných aktérů/ISP bez nutnosti zapínat speciální funkce, a modlít se, aby obě strany používaly tyto funkce efektivně.
Pokud nesouhlasíte, chápu (jsem si jistý, že lidé mohou zveřejnit dlouhý seznam “jen povolíte OpenVPN s balíčkem X a nastaveními 8, 9 a 10 v módu47 - snadné - a pokud to selže, zkuste Experimentální-VPN-Protokol74”)… ale jak vidíme v poslední době, mnoho ISP a poskytovatelů je agresivních v blokování VPN.
SSTP byl doslova navržen nějakou renomovanou firmou, aby obcházel otiskování ISP.
Můj názor je, že otiskování OpenVPN od ISP nebylo intenzivní až do nedávna, a poskytovatelé VPN buď zaostávají, nebo chtějí poskytovat vlastní interní protokoly k odlišení (jako NordLynx, i když bohužel byl postaven na Wireguaru a je tedy poměrně snadno otisknutelný). Také SoftEther je jediný SSTP server, který se zdá být opravdu stabilní, a je velmi obtížné ho škálovat.
Jsem si vědom pravidla 3 - ale to velmi spadá pod “řešení vzdáleného přístupu” výjimku z tohoto pravidla, takže doufám, že pojmenování těch, které podporují SSTP, nebude moderatorům vadit. [Jsem si vědom několika, ale kvůli pravidlu 4 - je nebudu aktivně sdílet].
Uprava: Tři znaky překlepu.