Zjišťování poskytovatele SSTP VPN v roce 2022 bylo překvapivě obtížné.
Raději bych se vyhnul diskusi o výhodách SSTP. Podle mého názoru je stále relevantní, protože zůstává jediným protokolem “jen implementuj to”, který obchází fingerprinting od zlí-hráčů/ISP, aniž by bylo nutné povolovat okrajové funkce, a doufat, že obě strany je používají efektivně.
Pokud nesouhlasíte, chápu (jsem si jistý, že lidé mohou zveřejnit seznamy “jen povolte OpenVPN s balíčkem X a nastaveními 8, 9 a 10 v režimu 47 - jednoduché - a pokud to selže, zkuste experimentální VPN-protokol 74”)… ale jak vidíme v poslední době, mnoho ISP a poskytovatelů je agresivních v blokování VPN.
SSTP bylo doslova navrženo od firem s dobrým jménem, aby obcházelo fingerprinting ISP.
Můj názor je, že fingerprinting OpenVPN ze strany ISP nebyl tak intenzivní do nedávné doby, a poskytovatelé VPN buď zaostávají, nebo chtějí poskytovat vlastní protokoly pro odlišení (například NordLynx, i když bohužel byl postaven na Wireguard a je tím pádem snadno rozpoznatelné). Také SoftEther je jediný SSTP server, který je opravdu stabilní, a jeho škálování je velmi obtížné.
Jsem si vědom pravidla 3 - ale toto se opravdu řadí pod “vzdálené přístupové řešení” výjimku z tohoto pravidla takže, doufám, že pojmenování těch, které podporují SSTP, nebude obtěžovat moderátory. [Jsem si vědom několika, ale kvůli pravidlu 4 - je nebudu aktivně sdílet].
Uprava: Tři znaky překlepu.