Používal jsem Opera GX od roku 2020, ale viděl jsem spoustu videí na YouTube ohledně obav o soukromí Opera a jejích spojení s Čínou. Rozhodl jsem se přejít na Firefox a nainstaloval jsem na něj téma, které ho dělá přesně jako Opera GX. Vás to neobtěžuje?
Ahoj! Na YouTube je hodně dezinformací o Opere. Většina těchto videí opakuje nepravdivá fakta, která kolují online, a ignoruje fakta, která jsou veřejná a snadno ověřitelná.
Už jsme řešili hodně těchto dezinformací, najdete naše vyjádření na našem blogu.
Opera má sídlo a je registrována v Norsku. Norsko přijalo GDPR, což je nejpřísnější rámec na ochranu dat na světě. Prohlížeče Opera jsou vyvíjeny v našich technologických centrech v Polsku a Švédsku a všechna data jsou uložena na serverech v Evropské unii.
Při používání prohlížeče si můžete vybrat, zda s námi budete sdílet některá data, která používáme k dvěma účelům: personalizaci obsahu a reklam vám na míru, a zlepšení našich produktů. Tato data zahrnují obecné kategorie navštívených stránek (např. Zprávy, Životní styl, Sport, Filmy atd.), vaši zemi (aby prohlížeč mohl zobrazit místní obsah ve vašem jazyce) a analytiku používání (např. které funkce prohlížeče nejvíce využíváte). Pokud nechcete tato data sdílet, můžete je vypnout v nastavení prohlížeče.
I když tato data sdílíte, nikdy nejsou spojena s vámi jako s jednotlivcem, jsou pouze spojena s náhodným ID uživatele, které je generováno při instalaci prohlížeče. Prohlížeč nikdy nesbírá dost osobních údajů, aby nás mohli identifikovat konkrétního uživatele. Nevíme, kdo jste, a nezajímá nás to.
Doufáme, že vám to pomůže, rádi zodpovíme jakékoli další otázky.
Proč bych to dělal? Ach ne, Xi Jinping může vidět, na co se koukám, nebo něco takového, mě to nezajímá
Na YouTube je OBROVSKÉ množství dezinformací o Opere. Mnoho z nich je jen zkopírovaný odpad, který přehánějí bez skutečného výzkumu. Mezitím firmy jako Epic mají Tencent jako většinového akcionáře. Překvapivě mnoho firem má většinové akcionáře z Čínských investorů.
A i když ano, MÁ význam, kdo vás sleduje, fakt je, že na internetu jste dnes sledováni vším. Máte mobilní telefon? Používáte aplikace? Samozřejmě. Chcete vědět proč všechny firmy tak tlačí na mobilní aplikace? Protože vám umožňují vás neustále sledovat a získávat obrovské množství informací. I když je aktivně nepoužíváte, mohou vás stále sledovat. Pokud máte mobilní prohlížeč DuckDuckGo, má funkci blokování sledování na úrovni zařízení pomocí virtuálního VPN. Všechna spojení dovnitř i ven musejí jít přes tuto virtuální VPN a mohou tak blokovat pokusy o sledování. Statisticky byste byli šokováni. Mluvím o tisících pokusů o sledování za hodinu pro některé aplikace. Například jsem nechal telefon stát při sledování Twitch streamu, kde bylo zaznamenáno 5404 pokusů o sledování Twitch aplikací během šesti hodin. Celkem bylo za posledních 7 dní zablokováno 8720 pokusů o sledování ve 13 různých aplikacích. Některé z nich jsem neotevřel celé dny, ale stále aktivně snímají.
To sledování zahrnuje desítky a desítky datových bodů, včetně vašeho modelu telefonu, volného místa, nainstalovaných aplikací, používání, stavu baterie, navštívených stránek, vaší emailové adresy, vašeho pohlaví, fyzické polohy a dalších.
Podstatné je, že na internetu dnes nikdy nemůžete být ne sledováni. Sleduje vás Opera nějakým způsobem? Pravděpodobně. Všechno vás sleduje. Firmy na tom vydělávají velké peníze.
A Mozilla není výjimkou. Byl jsem tvrdým fanouškem Firefoxu, dokud nezačali dělat změny nepřátelské k uživateli. Taktéž se jim podařilo tichým způsobem nainstalovat sledovací doplňky při nových instalacích, spolupracovat s firmou známou šířením malware, a nedávno zavedli vlastní sledování do Firefoxu s tvrzením, že lépe ochrání vaše soukromí. Což je úplný opak. Mozilla si rád hraje se slovy. Mozilla PROJEKT je neziskový. Mozilla NADACE není. Dvě právní entity pod jednou střechou. Lžou vám do očí ohledně svých záměrů a schovávají to za jmény.
Ne, protože neexistují. A to víš.
Jistě mě to trápí, ale o těchto příspěvcích,
sleduji spoustu videí na YouTube ohledně obav o soukromí Opera a jejích spojení s Čínou.
myslím si, že pokud vám video řekne, abyste hodili notebook tak tvrdě na podlahu, že vám dá více fps, udělali byste to, protože YouTube je důvěryhodný zdroj a je nutné poslouchat, co radí…
Čau, jak přesně uděláš, aby Firefox vypadal jako Opera GX?
Přechodil jsem na Arc browser hned poté, co jsem to zjistil
Není to o tom, co sledujete online. Mluvím o tom, že by vám mohli ukrást údaje o kartě z nákupů, které online provádíte, nebo sledovat stránky, které navštěvujete, aby vám cíleně ukazovali reklamu, nebo ještě horší, sledovat vaši GPS polohu a získat všechny vaše osobní údaje, například vaše soukromé chaty nebo takové věci…
Existuje webová stránka, která umožňuje nainstalovat vlastní CSS módy na Firefox: https://firefoxcss-store.github.io/
Zde jsem našel téma s názvem Firefox GX.
GitHub - Godiesc/firefox-gx: Opera GX Skin for Firefox
Můžete sledovat pokyny na stránce GitHub, nebo pokud jste úplní začátečníci, jednoduše vyhledejte návod na instalaci CSS motivů na YouTube.
Jak to vůbec používáte? Je to pro mě takřka nefunkční, nemá žádné organizační funkce.
Můj hlavní prohlížeč je stále GX kvůli pracovním plochám a otevřeným 1000 záložkám (a opravdu se mi líbí můj pracovní postup), ale v poslední době používám Zen browser a líbí se mi, jeho přizpůsobitelné odhazování záložek je docela dobré. Navíc je postaven na Firefoxu a je open-source, takže…
Docela dobrá volba. Opravdu se mi líbilo uživatelské rozhraní a funkce GX, takže jsem přejel na Firefox, abych ho mohl stále upravovat a udělat ho vzhledem k GX.
potenciální krádeže údajů o platební kartě při online nákupech
A pak už nikdy nebudete moci vydělat peníze, protože by se nevyužily, což je špatný nápad, protože to není udržitelná činnost
sledování navštívených stránek, aby vám lépe cílená reklama
Takže jakékoliv používání internetu
potenciálně sledování vaší GPS polohy
Takže znovu používání internetu
získávání všech vašich osobních údajů
Kdokoliv je už může koupit, pokud jste je použili na internetu
Úžasné, díky bráško!
No, pokud neukládáte svůj soukromí, nevidím v tom problém s používáním GX
Pokud neukládáte své soukromí, nevidím v tom problém s používáním GX
Pokud používáte internet, tak zřejmě ne, bez ohledu na to, jaký prohlížeč používáte
Do jisté míry máte pravdu. Ale lidé používají například prohlížeče jako Tor, které jsou podle mě zaměřené na soukromí. A rozhodně se dá vaše soukromí chránit rozumným používáním internetu. Nejsem tady, abych nad Opera plival oheň, sám jsem ho dlouho používal. Ale zajímalo mě, jestli si lidé uvědomují zlé praktiky Opery.