Mám server, který nastavujem pro osobní použití. Spouštím bitcoin-core, electrumx, transmission-daemon a server openvpn. Občas potřebuji mou domácí IP adresu, když jsem venku, takže potřebuji zachovat tuto funkci. Chci všechny tyto služby mít na ethernetovém portu. Rád bych použil Wi-Fi rozhraní k připojení k virtuálnímu privátnímu serveru, který vlastním, přes OpenVPN, aby moje stahování transmission zůstala skryta před mým ISP. Je to vůbec možné? Můžu vázat transmission-daemon na adresu (Wi-Fi) a vázet RPC provoz na ethernetový port. Takže se ptám, je možné spustit jak server OpenVPN, tak klienta OpenVPN na stejném stroji? Díky.
Ano, je to možné.
Měl jsem domácí multi NIC x64 Intel s Debianem, který to dělal.
Nakonec jsem nahradil server OpenVPN s WireGuard, protože WireGuard je mnohem lepší pro připojení z vzdálených nestabilních 4G připojení.
Nicméně musíte to správně nakonfigurovat, včetně systémd jednotek, iptables/nftables atd.
Na konci tohoto procesu jsem se stal vynikajícím uživatelem Debian serveru.
Všechno je možné. Můžete to dělat na stejném rozhraní. Použití Wi-Fi nebo Ethernetu není relevantní. Můžete spustit více VPN buď jako klient nebo server na stejném stroji.
Lepší je používat různé IP rozsahy pro každé.
Doporučuji vám použít WireGuard místo OpenVPN, je efektivnější z hlediska zdrojů a mnohem jednodušší na nastavení.
Podívejte se na Debian wiki a oficiální dokumentaci WireGuardu pro příklady konfigurace.
Pokud běžíte VPN server na vašem domácím stroji, budete muset nakonfigurovat váš internetový router/modem, aby přesměroval příchozí spojení na VPN port na váš stroj, který server provozuje.
Alternativně můžete nastavit svůj VPN server na VPS. Můžete provozovat více VPN serverů/networků na jednom VPS.
Myslím, že lepší a trochu jednodušší možností by bylo mít jeden VPN server na vašem VPS a směrovat váš provoz uvnitř VPN podle vašeho přání. Například směrovat veškerý provoz přes VPS a provoz z tohoto konkrétního klienta (tedy vás venku) přes váš domácí server, který jej dále směruje přes vaše ISP a tím i přes vaši IP adresu.